Насловна Друштво "Змајеви извиђачи" пјевају и рецитују "храбрим срцима"

“Змајеви извиђачи” пјевају и рецитују “храбрим срцима”

28 C
Foča

Вртић „Чика Јова Змај“ из Фоче познат је по својим извиђачима, а још једно признање за ту васпитно-образовну праксу стигло је од предсједника Српске Жељке Цвијановић, која их је позвала да учествују у добротворној акцији „С љубављу храбрим срцима“.

Директор ове установе Слађана Владичић каже да су привилеговани и почаствовани позивом предсједника Српске Жељке Цвијановић да буду њени  партнери.

„Када је стигао позив, било нам је много драго. Наши малишани су већ неколико пута учествовали у хуманитарним акцијама у којима су помагали својим другарима и вршњацима, као и у хуманитарној акцији прикупљања новогодишњих пакетића за дјецу са Косова и Метохије“, каже Владичићева.

Овогодишњи намјена акције „С љубављу храбрим срцима“ је прикупљање средстава за набавку возила за удружења дјеце са интелектуалним тешкоћама у Српској, а „Змајевим извиђачима“ указана је част да се гледаоцима Радиотелевизије Републике Српске представе својом извиђачком химном.

Владичићева истиче да им је жеља да дају свој допринос и да пренесу топлину, љубав и пажњу онима којима је помоћ потребна.

„Иако су мали, они веома добро знају шта значи подршка и колико значи помоћи другима“, наводи Владичићева.

Директор фочанског вртића напомиње да су дјеца са тешкоћама у развоју укључена у редовни програм ове установе.

„Поред редовног програма, ту је и ресурсна соба у којој радимо са малишанима на додатном подстицању да се њихове развојне могућности развију до оног максимума колико је то могуће“, појаснила је Владичићева.

Васпитачица Сања Продановић наводи да пракса „Змајеви извиђачи“, којом покушавају да врате дјецу природи и природу дјеци, постоји већ пет година.

„Све активности су осмишљене углавном кроз излете, камповања, дружења, чиме дјеца усвајају вишеструко корисна знања, која су, иако су то итвиђачке активности, потребна у свакодневном животу”, каже Продановићева.

Дводневни излети у селу Врбница на падинама Зеленгоре, тродневни излети у извиђачком кампу у Требињу, зимовања и љетовања прилике су да дјецу науче колико је важно боравити у природи.

„Научили су доста тога, од свакодневних активности попут везања пертли, кроз активност “чворологију” до постављања шатора, шта је то потребно за преживљавање у природи, уче пјесмице, играју се, друже и што је најбитније уживају у свему. Фоча има ријетко лијепу природу и сматрамо да је веома битно код дјеце развити свијест о боравку у природи и њеном очувању“, истиче Продановићева.

Она додаје да их је позив предсједника Српске Жељке Цвијановић позитивно изненадио и обрадовао.

„Гледаоци ће моћи да чују нашу чувену химну „Змајевих извиђача“, рецитације, пјесме. Припремићемо све што се од нас очекује“, рекла је Продановићева.

Из Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ позвали су све људе добре воље да позивом на добротворни број 1411 помогну набавку возила за удружења дјеце са интелектуалним тешкоћама.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...