Насловна Култура Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

13 C
Foča

Изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” биће отворена сутра у Музеју Старе Херцеговине.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

Да би се промоција и презентација Змијањског веза урадила на највишем нивоу Етнолошко одјељење Музеја је 2015. године припремило и јавности презентовало изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално  насљеђе”.

На изложби су представљени носиоци Змијањског веза у 21. вијеку. Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера са радионицама Змијањског веза.

Реализована је под покровитељством предсједника Народне Скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића.

Поред Народне Скупштине приказана је и у Етнографском музеју у Београду, Музеју Источне Босне у Тузли, Музеју Града Зенице у Зеници, Музеју Хлеба у Санкт Петербургу, Музејском комплексу Коломенскоје у Москви,  Музеју Војводине у Новом Саду и у Етнографском музеју у Софији.

Отварање изложбе, коју ће Фочаци моћи да погледају до краја мјесеца, је у 19 часова, најављено је из Музеја Старе Херцеговине.

Посљедњи текстови

УГ “Бјелава”: Подршка начелника за одржавање тематске сједнице СО Фоча

Удружење грађана “Бјелава” саопштило је да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић подржао њихову иницијативу за одржавањем сједнице Скупштине општине Фоча на...

Од марта дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

Од 1. марта у Републици Српској биће дозвољена музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, уз поштовање свих епидемиолошких...

Побједа кошаркаша, пораз одбојкаша, бронзани каратисти

Кошаркаши Сутјеске савладали су Будућност из Бијељине са 58:49 у 15. колу Прве лиге Српске. Фочаци су успјели да...

Почела вакцинација у Фочи

Вакцинацијом четрдесет здравствених радника руском вакцином „Спутњик В“ против вируса корона почела је имунизација и у Универзитетској болници у Фочи. Приоритет су...

Подијељене све карте за представу „Идентитлук“

Све карте за бесплатну представу „Идентитлук“ која ће у четвртак, 25. фебруара, бити изведена пред фочанском публиком, подијељене су, а број мјеста...