Насловна Култура Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

25 C
Foča

Изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” биће отворена сутра у Музеју Старе Херцеговине.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

Да би се промоција и презентација Змијањског веза урадила на највишем нивоу Етнолошко одјељење Музеја је 2015. године припремило и јавности презентовало изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално  насљеђе”.

На изложби су представљени носиоци Змијањског веза у 21. вијеку. Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера са радионицама Змијањског веза.

Реализована је под покровитељством предсједника Народне Скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића.

Поред Народне Скупштине приказана је и у Етнографском музеју у Београду, Музеју Источне Босне у Тузли, Музеју Града Зенице у Зеници, Музеју Хлеба у Санкт Петербургу, Музејском комплексу Коломенскоје у Москви,  Музеју Војводине у Новом Саду и у Етнографском музеју у Софији.

Отварање изложбе, коју ће Фочаци моћи да погледају до краја мјесеца, је у 19 часова, најављено је из Музеја Старе Херцеговине.

Последњи текстови

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...