Насловна Култура Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

Змијањски вез из РС са Унескове листе пред фочанском публиком

-5 C
Foča

Изложба Музеја Републике Српске “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” биће отворена сутра у Музеју Старе Херцеговине.

Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства и његов упис на листу 2014. године.

Да би се промоција и презентација Змијањског веза урадила на највишем нивоу Етнолошко одјељење Музеја је 2015. године припремило и јавности презентовало изложбу “Змијањски вез – свјетско нематеријално  насљеђе”.

На изложби су представљени носиоци Змијањског веза у 21. вијеку. Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера са радионицама Змијањског веза.

Реализована је под покровитељством предсједника Народне Скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића.

Поред Народне Скупштине приказана је и у Етнографском музеју у Београду, Музеју Источне Босне у Тузли, Музеју Града Зенице у Зеници, Музеју Хлеба у Санкт Петербургу, Музејском комплексу Коломенскоје у Москви,  Музеју Војводине у Новом Саду и у Етнографском музеју у Софији.

Отварање изложбе, коју ће Фочаци моћи да погледају до краја мјесеца, је у 19 часова, најављено је из Музеја Старе Херцеговине.

Последњи текстови

Извјештавање о корони обиљежило 44. годину постојања Радио Фоче

Извјештавање у доба епидемије вируса корона и за Радио Фочу је био посебан професионални изазов, који је захтијевао  додатни степен ангажовања и...

Радио Фоча слави 44.рођендан

Најстарији електронски медиј Фоче, Радио Фоча, данас слави 44.рођендан. Грађани Фоче су се 26.новембра давне 1976. године упознали са...

Акција АМС у Фочи: Возила углавном добро припремљена за зимске услове

Бесплатна контрола уређаја на возилима, коју је данас у Фочи организовао Ауто-мото савез Српске, показала је да су Фочаци своја возила добро...

Против Мостарца поднесен извјештај због ненамјенског кориштења буџетских средстава

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, поднијели су Окружном јавном тужилаштву Требиње, извјештај против лица М.П. из Мостара, због постојања основа сумње да...

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.