Насловна Друштво Избори за чланове савјета мјесних заједница 3. октобра

Избори за чланове савјета мјесних заједница 3. октобра

6.2 C
Foča

Избори за чланове савјета мјесних заједница на подручју општине Фоча биће одржани у недјељу, 3. октобра, а грађани ће гласати на 24 бирачка мјеста, која ће бити отворена у периоду од 8.00 до 17.00 часова.

Кандидатске листе требало би да буду познате након што их Општинска изборна комисија овјери, док рок за подношење захтјева за овјеру истиче 15 дана прије почетка избора.

Кандидате за чланове савјета мјесних заједница могу предложити општински одбори политичких партија у Фочи, удружења грађана која дјелују на подручју општине Фоча, најмање 30 грађана за мјесну заједницу која има до 1.000 регистрованих бирача, те најмање 50 грађана за мјесну заједницу која има од 1.000 до 5.000 бирача, наведено је у одлуци о расписивању избора за чланове савјета мјесних заједница, коју је донијела СО Фоча на посљедњој сједници.

Од укупно 26, избори ће бити одржани у 24 мјесне заједнице, а изузетак су Викоч и Слатина.

У седам мјесних заједница међу којима су Центар, Горње Поље, Доње Поље, Душаново, Лазарево, Брод на Дрини и Миљевина бира се по седам кандидата, док се у преосталим мјесним заједницама бира по пет чланова.

Грађани ће гласати непосредним и тајним гласањем путем отворених листа, поименично за кандидате. Бирачи гласају најмање за једног кандидата, а највише за онолико колико се бира на подручју њихове мјесне заједнице.

Право гласа имају сви пунољетни грађани уписани у Централни бирачки списак, који на дан расписивања избора имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице у којој се организују избори.

-Четворогодишње мандате добиће кандидати који на изборима остваре највећи број гласова, док ће у случају једнаког броја гласова бити изабран млађи или кандидат женског пола. Изабрани чланови савјета мјесних заједница накнадно ће међу собом већином гласова бирати предсједника мјесне заједнице- наводи се у одлуци СО Фоча.

За спровођење избора задужена је Општинска изборна комисија и бирачки одбори.

Обавјештење о расписивању избора за чланове савјета мјесних заједница на подручју општине Фоча можете да погледате у прилогу.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...