Насловна Друштво "Извор" демантовао гласине о неисправности воде, водни објекти се добро чувају

“Извор” демантовао гласине о неисправности воде, водни објекти се добро чувају

31.1 C
Foča

Из фочанског Водоводног предузећа „Извор“ демантовали су гласине о наводној неисправности воде за пиће и истакли да све анализе показују да је вода здравствено исправна.

Директор овог предузећа Миомир Бојат каже да велику пажњу посвећују исправности воде и да су овог и прошлог мјесеца више пута рађене редовне и ванредне анализе квалитета воде из градског водовода.

„Све анализе су показале да је вода доброг квалитета и здравствено исправна за људску употребу“, истиче Бојат.

Он као бесмисленим одбацује гласине о томе да је вода узроковала стомачни вирус, који је присутан не само у Фочи.

„Стомачни вирус је захватио Републику Српску, БиХ, велики дио Србије, присутан је у Никшићу, Подгорици и другим градовима“, каже Бојат.

Директор предузећа „Извор“ наводи да су посљедњих неколико година доста тога урадили да би заштитили и сачували главно извориште, као и друге објекте у систему водоснабдијевања- изворишта, резервоаре, хлорну станицу, растеретне коморе.

Главно извориште “Лучка врела” под видео надзором

„Главно извориште „Лучка врела“ обезбиједили смо електричном енергијом, урадили видео надзор, аларм систем и још један систем заштите који само два човјека у предузећу знају. Осим тога, обезбјеђујемо и друге виталне водообјекте за шта смо ангажовали секјурити агенцију, а имамо стално праћење и снимање свих објеката“, каже Бојат.

У Фочи је годинама изражен проблем замућивања воде при обилним кишама, до којег, како објашњавају у „Извору“, долази усљед бујица и ерозије тла, те због кречњачког састава земљишта у сливном подручју, који је веома пропустљив па мутна вода пролази у извориште.

„И тада када је мутна, у води никада нисмо нашли нека загађења осим физичких нечистоћа“, истиче Бојат.

Да би ријешили овај проблем, у „Извору“ су урадили елаборат проширења зоне санитарне заштите главног изворишта, што ће подразумијевати да се на ширем подручју, него што је то било до сада, контролишу активности које могу да изазову ерозију тла.

„Комисија је изашла на терен и означила проширење зоне и сада је то више на инспекцији да контролише активности, које проузрокују ерозију тла. У зони санитарне заштите не препоручује се крчење шуме“, рекао је Бојат.

Посљедњи текстови

Остаци десетак градова на подручју Фоче – свједоци моћи херцега од Светог Саве

Насловна фотографија: Остаци града Тођевца у кањону Хрчавке, слику уступио Музеј Старе Херцеговине Остаци десетак средњовјековних градова на подручју...

Тодовићева језичка ризница

            Из штампе је изашла 15. књига хроничара фочанског краја, Миленка Миша Тодовића, „Ономастика и топонимија Заврши код Фоче“.

Шаровић у Фочи: Ова регија заслужује боље путеве

Улагање у путну инфраструктуру и хидропотенцијал и стварање бољих услова за живот грађана међу главним циљевима су  програма Српске демократске странке, истакао...

Љепота исклесана у камену

У галерији Музеја „Старе Херцеговине“ синоћ је отворена изложба скулптура и цртежа Петра Хрануелија, умјетника из Загреба.                 Изложене...

Слава цркве у Јабуци

У Јабуци ће у петак, 19. августа бити прослављена крсна слава цркве Преображења Господњег. Од 9 часова биће служена света литургија, а...