Насловна Друштво "Извор" демантовао гласине о неисправности воде, водни објекти се добро чувају

“Извор” демантовао гласине о неисправности воде, водни објекти се добро чувају

6.2 C
Foča

Из фочанског Водоводног предузећа „Извор“ демантовали су гласине о наводној неисправности воде за пиће и истакли да све анализе показују да је вода здравствено исправна.

Директор овог предузећа Миомир Бојат каже да велику пажњу посвећују исправности воде и да су овог и прошлог мјесеца више пута рађене редовне и ванредне анализе квалитета воде из градског водовода.

„Све анализе су показале да је вода доброг квалитета и здравствено исправна за људску употребу“, истиче Бојат.

Он као бесмисленим одбацује гласине о томе да је вода узроковала стомачни вирус, који је присутан не само у Фочи.

„Стомачни вирус је захватио Републику Српску, БиХ, велики дио Србије, присутан је у Никшићу, Подгорици и другим градовима“, каже Бојат.

Директор предузећа „Извор“ наводи да су посљедњих неколико година доста тога урадили да би заштитили и сачували главно извориште, као и друге објекте у систему водоснабдијевања- изворишта, резервоаре, хлорну станицу, растеретне коморе.

Главно извориште “Лучка врела” под видео надзором

„Главно извориште „Лучка врела“ обезбиједили смо електричном енергијом, урадили видео надзор, аларм систем и још један систем заштите који само два човјека у предузећу знају. Осим тога, обезбјеђујемо и друге виталне водообјекте за шта смо ангажовали секјурити агенцију, а имамо стално праћење и снимање свих објеката“, каже Бојат.

У Фочи је годинама изражен проблем замућивања воде при обилним кишама, до којег, како објашњавају у „Извору“, долази усљед бујица и ерозије тла, те због кречњачког састава земљишта у сливном подручју, који је веома пропустљив па мутна вода пролази у извориште.

„И тада када је мутна, у води никада нисмо нашли нека загађења осим физичких нечистоћа“, истиче Бојат.

Да би ријешили овај проблем, у „Извору“ су урадили елаборат проширења зоне санитарне заштите главног изворишта, што ће подразумијевати да се на ширем подручју, него што је то било до сада, контролишу активности које могу да изазову ерозију тла.

„Комисија је изашла на терен и означила проширење зоне и сада је то више на инспекцији да контролише активности, које проузрокују ерозију тла. У зони санитарне заштите не препоручује се крчење шуме“, рекао је Бојат.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...