Насловна Култура Изложба „Старо и ново“: Уоквирено шаренило народне традиције и емоција

Изложба „Старо и ново“: Уоквирено шаренило народне традиције и емоција

4.6 C
Foča

У фочанском Центру за културу и информисање отворена је изложба ликовних радова академске сликарке Елизабет Хјуз Јовановић „Старо и ново“. Изложено је 35 умјетничких дјела насталих током посљедњих 10 година.

Умјетница поријеклом из Сједињених Америчких Држава, са пребивалиштем у Фочи, публици је представила дјела рађена различитим ликовним техникама – акрил на дасци и платну, оловка и мастило, те рељефна штампа.

Истакнуто је да је свако од изложених дјела резултат личних искустава, емотивних промјена и изазова са којима се умјетница сусреће. Преовлађују теме љубави, изолованости, мајчинства и наде приказане кроз традиционалне мотиве.

Збирку радова из ранијег периода стваралаштва за које инспирацију налази у народној умјетности Русије и Украјине, Елизабет Хјуз Јовановић допунила је мотивима из српске традиције. Инспирацију је пронашла и у предметима као што су преслица, мердевине и шаралица за гурабију.

-Интересантни су ми народни мотиви и предмети које овдје људи праве рукама. Доста тога сам видјела у Музеју, привукла ме је математичка прецизност линија и покрета на традиционалним предметима. Све је рађено природно, слично стилу који његујем и добра је инспирација за умјетнике-рекла је Елизабет Хјуз Јовановић.

Професор Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи Дарко Ђого оцијенио је да је ријеч о умјетници са посебним сензибилитетом, чији се рад не може свести на савремене умјетничке теорије.

-Она није умјетник који се труди да нас запањи авангардношћу форме, већ неко ко у доста сведеној, прилично модерној форми графике и пастела настоји да исприча причу о једном изгубљеном свијету и човјеку који кад подвуче црту у дубинама духовности и предачког памћења нађе излаз и начин да искаже своје питање, што је и почетак одговора-истакао је Ђого.

Изложбу ликовних радова Елизабет Хјуз Јовановић, трећу у Фочи, организовао је Центар за културу и информисање.

-Изложба „старо“ асоцира на њен живот у Сједињеним Америчким Државама, прије доласка у БиХ, док се у другом дијелу изложбе види сасвим другачији начин сликања. Елизабет је постала мајка и примијетимо друге емоције, а читава изложба је саткана од наде и љубави. То је нешто ново због чега се трудимо да оваквим умјетницима пружимо пажњу-рекла је директор Центра Славица Филиповић.

Дјела Елизабет Хјуз Јовановић раније су излагана у умјетничким галеријама у Њујорку, Вилијамспорту, Денверу, Чикагу, Пожеги и Палама. 

Изложба „Старо и ново“ продајног је карактерa и биће отворена до краја октобра.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...