Насловна Друштво Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

Из Таре прикупљено више од тону крупног отпада

8.9 C
Foča

Због неодговорних појединаца који у другом по величини кањону у свијету  за собом остављају смеће и остали отпад, ријека Тара све више је угрожена. Ниска еколошка свијест, лоше навике и немар пријете да „Суза Европе“ изгуби статус највећег европског резервоара питке воде. Ништа боља слика није ни на Дрини, упозорено је након акције чишћења обала и корита Таре, коју је организовао фочански Рафтинг центар „Тара-рафт“.

У јучерашњој еколошкој акцији учествовало је седам заљубљеника у природу и рафтинг водича „Тара-рафта“, који су из кањона Таре уклонили педесетак аутомобилских гума и већу количину ситног отпада. Допринос акцији пружио је Фочак Немања Пухало. 

-Акција чишћења је изведена са два гумена чамца од Брштановице до Рафтинг центра „Бастаси“ и то је главна дионица када је у питању комерцијални рафтинг. Прикупили смо отпад који је видљив на ријеци, а углавном су то биле аутомобилске гуме. Веома је важно пробудити еколошку свијест код људи и то смо овом акцијом покушали да учинимо. Требало би да чешће чистимо обале ријека, нарочито када знамо да је Тара највећи резервоар питке воде у Европи – рекао је Пухало.

Са кристално бистром водом и очуваном флором и фауном кањон Таре јединствен је у свијету и представља право богатство. Да би се задржало такво стање и спријечило пропадање свјетски познатог природног блага потребна је већа брига цијелог друштва, истичу у „Тара-рафту“.

-Према нашој процјени, успјели смо да прикупимо нешто више од 1.000 килограма крупног отпада. Нажалост, то је само трећина од онога што се налази у ријеци и да бисмо у потпуности очистили ријеку потребно је чешће понављати овакве акције. Уз аутомобилске гуме, на ријеци се налази и ситнији отпад, попут конзерви од пива, нарочито на пристаништима за чамце – рекао је организатор акције Мирко Давидовић.

Он је апеловао на све рафтере из Фоче да се самостално организују и са сличним акцијама пруже допринос очувању ријеке Таре.

Учесници су поручили да ће наставити да воде бригу о чистоћи Таре, истичући да рафтинг није само одлазак на ријеку, већ да би требало да има велики утицај на еколошку свијест и  важност очувања свих љепота које нам је природа дала.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...