Насловна Друштво Имам Арифовић: Без обзира да ли је намјеран или не, напад на...

Имам Арифовић: Без обзира да ли је намјеран или не, напад на Алаџу узнемирио вјернике

4.4 C
Foča

Полиција у Фочи интензивно ради на расветљавању кривичног дјела оштећења и одзимања туђе ствари, односно оштећења минарета Алаџа џамије, саопштено је из Полицијске управе Фоча.

Полицији је јуче у 17,10 часова пријављено да је непознато лице или више њих у протеклом периоду  оштетило камени балкон на минарету Алаџа џамије у Фочи.

Из Полицијске управе Фоча су рекли да засада не могу износити више детаља, изузев да је извршен увиђај и да је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње.

Имам Алаџа џамије Фадил Арифовић каже да се прије двије ноћи чуо рафал, а да је дан након тога у свакодневном обиласку џамије уочио камење на газишту, те да је у први мах помислио да је отпало усљед временских услова, влаге и леда.

Позвао је предсједника џематског одбора Шерифа Халиловића и заједно су се попели на минарет, а пошто се оштећење налази на неприступачном мјесту помоћу лопате и огледала успјели су да га фотографишу.

„Посумњали смо да је од ватреног оружја и обавијестили смо полицију. Они су извршили увиђај и потврдили су наше сумње да се ради о метку, а када је то било не можемо са сигурношћу рећи“, каже Арифовић.

Он је навео да је минарет освијетљен ноћу, те да претпостављају да се оштећење догодило у вријеме када се чуо рафал.

Фочански имам додаје да је овај немили догађај, без обзира да ли је џамија погођена са намјером или од залуталог метка, забринуо бошњачко становништво у Фочи.

„Чињеница је да је метак погодио мунару и то нас згрожава, јер чекали смо толико дуго обнову Алаџе, која је једна од свијетлих тачака Фоче. Људи су узнемирени, јер ми њу сматрамо дијелом свога бића, све можемо трпјети, али атак на њу, ако је био намјеран, је недопустив. Овом приликом бих апеловао на МУП да поведе рачуна о нелагалном аутматском оружју, којег има у Фочи“, рекао је Арифовић.

Имам је истакао да је метак могао некога погодити и да би тада штета била много већа.

„До сада нисмо имали напада на Алаџу и мене је ово изненадило. Суживот Бошњака и Срба у Фочи је на завидном нивоу. Данас ме је звао пријатељ српске националности и казао да пружа сва расположива средства да заштити Алаџу и то је мени довољно, а мислим да има још таквих људи. Алаџа је понос свих Фочака, без обзира на вјерско или национално опредељење, овдје је само битно јеси ли човјек или ниси човјек“, закључио је Арифовић.

Алаџа или у преводу Шарена џамија је национални споменик БиХ.

Изграђена је половином 16. вијека, за вријеме турске владавине, а након што је порушена у протеклом грађанском рату, њена обнова завршена је 2019. године.  

Посљедњи текстови

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...