Насловна Друштво Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

13.9 C
Foča

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали трасу нисконапонске мреже, захваљујући чему је олакшана комуникација и обезбијеђено доста квалитетније напајање струјом тог подручја.

Да се све може, када се комшијске руке сложе, показали су, по ко зна који пут, житељи Цапа, Врањевића, Брајића, Главице, Филиповића и осталих села уз ријеку Колину, која се протежу са обје стране међуентитетске границе.

У више акција, којима се одазвао велики број мјештана, раскресано је растиње око нисконапонске мреже, као и растиње око локалних путева, а насуте су и ударне рупе.

Предсједник Савјета фочанске мјесне заједнице Цапе-Устиколина Милан Гаговић каже да су у зимском периоду знали и по двадесетак пута остајати без струје због обрушавања грања и дрвећа, под теретом снијега, по струјним жицама.

 „Трасу смо раскресали прије посљедњег снијега и одмах се показало колико је то значило, јер овога пута није било већих кварова на мрежи и бројних нестанака струје“, каже Гаговић.

Додаје да су, колико су им то могућности дозволиле, уредили готово све локалне путеве у овој мјесној заједници.

„Раскресали смо растиње и насули рупе, а за санирање већих оштећења на појединим мјестима на којима се пут отиснуо помоћи ће нам општина“, навео је Гаговић.

Посебно су срећни, прича Гаговић, што је у акцијама учествовало велики број младих.

„Радује нас да се доста омладине почело да одазива оваквим акцијама. Сви смо заједно засукали рукаве, и Срби и Бошњаци, свих узраста и свих профила образовања, па смо тако, између осталих, у овим мобама имали и љекаре из сусједне Устиколине, као и нашег начелника полиције Велимира Костовића“,  навео је Гаговић.

Устикољани су још једном показали шта значи бити друштвено одговоран и како треба бринути о заједничкој инфраструктури, не чекајући увијек да то уради неко други.

Посебно се то односи на рјешавање проблема честих нестанака струје у зимском периоду узрокованих снијегом, који је изражен на читавом подручју ове по величини територије једне од највећих општина у БиХ.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...