Насловна Друштво „Караван мира“ одао пошту страдалим Србима Јабуке

„Караван мира“ одао пошту страдалим Србима Јабуке

14 C
Foča

Неформална група младих из пет локалних заједница из Босне и Херцеговине организовала је у Фочи, у оквиру УСАИД-овог пројекта Про будућност, наставак пројекта „Караван мира“, гдје су обишли Алаџа џамију и Храм Светог Саве.

Организатори „Каравана мира“ саопштили су да су млади из БиХ током ових посјета имали прилику кратко да разговарају са вјерским службеницима, да би научили нешто више о овим вјерским објектима, а разговарали су и са представницима општине Фоча с циљем информисања шта локална заједница ради на изградњи мира у овом дијелу БиХ.

Током боравка у Фочи учесници „Каравана мира“ обишли су мјесну заједницу Јабука, некадашњи дио општине Фоча, којa је након Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ.

Чланови пројектног тима упознали су учеснике са стравичним дешавањима у овом селу током протеклог рата у којем је масовно страдало српско становништво.

Поред немилог догађаја у Јабуци, било је говора и о страдању цивила у мјесту Јошаница, те уопште о страдању становништва овог дијела БиХ, навели су из „Каравана мира“.

Циљ пројекта „Каравана мира“ је да одавањем почасти свим цивилним жртвама рата широм БиХ, на примјеру учесника пројекта, покаже како то изгледа помирење у пракси, стоји у саопштењу.

Посмртни остаци жртава из Јабуке су након Дејтонског мировног споразума премјештени на неколико локација, а представници пројекта су заједно са замјеником начелника општине Фоча Зораном Елезом положили цвијеће на градско гробље у Фочи гдје је вјечни смирај пронашао дио жртава.

У оквиру пројектних активности, ученици су имали прилику да разговарају и са бившим логорашима, садашњим учесницима овог пројекта-  Амиром, Јанком и Станиславом, који су преживјели страхоте рата а данас, дијелећи своје искуство, настоје да укажу младим људима на важност изградње мира.

Сарадња организација, као и учешће младих у пројектима од друштвеног значаја који јачају повјерење и помирење на овим просторима је дугорочни циљ овог пројекта, јер процес изградње мира и помирења у нашој земљи нема алтернативу, истакли су организатори „Каравана мира“.

Про будућност је УСАИД-ов пројекат изградње мира и помирења међу грађанима свих етничких и вјерских припадности у БиХ, а проводи га америчка хуманитарна организација Католички сервис за помоћ са локалним партнерима- Каритасом БиХ, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузла, Хелсиншким парламентом грађана Бањалука и Међурелигијским вијећем Босне и Херцеговине.

Последњи текстови

Одбојкаши Маглића огорчени на Савез БиХ, болест их спријечила да се боре за бодове

У Одбојкашком клубу „Маглић“ из Фоче, у којем су шесторица првотимаца са симптомима вируса корона у изолацији, огорчени су на Одбојкашки савез...

Општина Фоча: Подршка вантјелесној оплодњи

Општина Фоча расписала је конкурс за суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње, што је једна од редовних мјера у оквиру пронаталитетне политике,...

ОШ „Свети Сава“ у програму енергетске ефикасности

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је уговор са представницима Министарства урбанизма, грађевинарства и екологије Републике Српске о реализацији пројекта енергетске ефикасности...

Шеранић: Обустава наставе превентивна мјера

Поновно затварање школа и онлајн настава у Српској изазавали су велико незадовољство јавности. Најнезадовољнији су родитељи који тврде да...

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра...