Насловна Друштво Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

16.8 C
Foča

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима и путевима. Најкритичније је било у Трновачама, Ђеђеву, Кутима, Броду на Дрини, Трбушчу и на Тјентишту гдје је невријеме оставило пустош за собом.

Јака киша и град изненадили су мјештане Трновача који не памте тако разорну временску непогоду. За готово сат времена страдало је пољопривредно добро, путна инфраструктура и поједини објекти. Набујали потоци однијели су дио пута у близини куће педесетогодишњег мјештанина Јова Остовића.

-Оштећени су нам усјеви у вртовима, све што је посађено. Поток који пролази поред наше куће набујао је и однио пут, као и канал куда вуда пролази. Не бих знао рећи колика је штета, велика јесте, још се процјењује. Вјерујемо да ће нам општина помоћи у санирањеу штете-испричао је Остовић.

Седамдесетдвогодишњем Миливоју Јанковићу, власнику пансиона „Бавариа“ невријеме је оштетило бунгалове и терасу пансиона. Само што је почео са радом у туристичкој сезони, суочен је са великим тешкоћама. Санирање штете неће бити нимало лако, јер је бујица покренула клизишта у близини овог туристичког објекта и оштетила приступне путеве.

-Вода се практично излила на цијелу површину, па је све изгледало као језеро, а што је најгоре вода је покренула земљу која се одронила на бунгалове и објекте. Не могу да изведем машину да санира, већ се све мора радити ручно. Били су нам из општине и скренули пажњу да не можемо ништа да радимо док се земља не осуши, па видјећу шта да радим. Углавном, штета је велика, па очекујем помоћ општине, јер су ми онемогућени сви прилази-рекао је Јанковић.

Невријеме какво се не памти оштетило је пољопривредне усјеве и у селу Ђеђеву. Мјештани се не надају опстанку воћа овог љета, док ће поврће поново морати да засију. Међу њима и мјештанин Недељко Томић:

-И мени и свим мјештанима град и киша су уништили усјеве, паприку, купус, пасуљ, сво воће је оштећено, путна комуникација, немамо струје. Од воћа нема ништа, а све остало ћемо морати наново да засијемо, колико ко може. Обратићемо се и општини за помоћ-каже Томић.

У надлежним општинским одјељењима упознати су са ситуацијом коју је у рубним дијеловима Фоче причинило невријеме. Начелник Одјељења за просторно уређење Мансуд Јахић рекао је за Радио Фочу да су већ покренуте процедуре за враћање стања у функционално.

-Покренуте се већ активности на враћање функционалног стања путева, пропуста, клизишта и свега што је потребно. У комуникацији смо са мјештанима и биће све регулисано што је у нашој надлежности у наредном периоду-рекао је Јахић.

У наредним данима, према најавама метеоролога, на подручју Републике Српске очекује се нестабилно вријеме, што значи да ће скоро сваког дана постојати могућност за пљускове и грмљавину. И европски метеоролошки сервис “Метеоаларм” активирао је жути метеоаларм за територију БиХ због високе температуре, али и могуће грмљавине. Грмљавински процеси очекују се и на подручју Фоче.

Жуто упозорење значи да вријеме може бити опасно и да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....