Насловна Друштво Колегијум СО Фоча без кворума

Колегијум СО Фоча без кворума

-5 C
Foča

Колегијум Скупштине општине Фоча на којем је данас требало да се одреди термин одржавања одгођене сједнице фочанског парламента није одржан, јер није било кворума, рекао је Радио Фочи предсједник Скупштине Изет Спахић.

Спахић је навео да су на сједницу колегијума дошла четири од 11 чланова.

 „На дневном реду заказаног колегијума биле су само двије тачке- утврђивање термина одржавања 41. редовне сједнице СО Фоча и текућа питања. Нажалост, морам констатовати да се није појавио довољан број представника политичких субјеката. Дошли су представник ПДП-а, представник СДС-а и представник СНСД-а. Од осталих чланова колегијума био сам присутан ја, потпредсједница Скупштине није била присутна, а од извршне власти био је присутан замјеник начелника. Након 20 минута нашег ишчекивања да се појави неко од политичких субјеката, констатовали смо да немамо кворум и закључили рад колегијума“, рекао је Спахић.

Он је навео да је његов утисак да већина политичких субјеката није расположена за одржавање сједнице.

„Највјероватније је разлог чињеница да се улази у предизборну кампању и да није ни била нека пракса до сада да се  у изборној кампањи одржавају сједнице Скупштине. Захваљујем се колегама које су дошле на колегијум- Жарку Тодовићу из ПДП-а, Николи Перишићу испред одборничке групе СДС-а и Милану Вукадиновићу, предсједнику Клуба одборника СНСД-а“, рекао је Спахић.

Секретар Скупштине општине Фоча Бранимир Радовић појашњава да колегијум чини 11 чланова, који носе укупно 25 глaсова, те да је за кворум потребно присуство чланова који носе 13 гласова.

 „Чланови колегијума су предсједник и потпредсједник Скупштине, који имају по један глас, Клуб одборника СНСД који има седам галсова, по три гласа имају Клуб одборника НДП- Здравко Крсмановић и Уједињени клуб, Независни демократски клуб четири гласа, Одборничка група СДС два, и по један глас ПДП, СДА и два самостална одборника. На сједници су били присутни предјседник Скупштине, СНСД са седам гласова, одборничка група СДС и ПДП, што је укупно 11 гласова и нисмо могли да доносимо одлуке“, каже Радовић.

Тумачећи пословник Скупштине општине, Радовић појашњава преостале могућности за заказивање сједнице фочанског парламента.

„Предсједник Скупштине не може да закаже сједницу на своју руку, јер колегијум утврђује термин, а видимо да то не може да уради јер нема кворума. Пословник нуди алтернативна рјешења и каже да је предсједник Скупштине дужан сазвати сједницу на захтјев начелника општине или најмање једне трећине одборника у року од 15 дана од дана подношења захтјева за сазивање сједнице. То значи да би за ову сједницу девет одборника могло да поднесу захтјев предсједнику Скупштине и он би био дужан да сазове сједницу“, појашњава Радовић.

Он је додао да чињеница да изборна кампања почиње 15. октобра не предствља законску баријеру за одржавање сједнице, али и да је пракса да се избјегава рад парламента у вријеме изборне кампање да се говорница не би претворила у изборне трибине.   

Редовна сједница Скупштине општине Фоча требало је да се одржи 1. октобра, али је одгођена због недостатка кворума.

Од 25, на сједницу је дошло 11 одборника и два су недостајала за кворум, па је предсједник Скупштине Изет Спахић одложио сједницу и најавио да ће сазвати колегијум на којем је требало да се утврди нови термин сједнице.

Последњи текстови

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...