Насловна Друштво Колико су опасне плинске боце- редовно провјеравати и мијењати инсталацију

Колико су опасне плинске боце- редовно провјеравати и мијењати инсталацију

11.6 C
Foča

Недавни случај експлозије плина у једном стану у Фочи, када је јака детонација избила прозоре и врата, срећом без трагичних посљедица, још једно је упозорење домаћинствима која користе плинске боце да је потребно веома опрезно руковати са овим извором топлоте, упозоравају фочански ватрогасци и савјетују да се редовно провјеравају и мијењају инсталације на гријним тијелима. 

У кухињи је експлодирао плин, након што је, да ли због непажње власника или неисправних инсталација, исцурио из боце.

Право је чудо да станарка, која је највјероватније активирала експлозију у намјери да упали шпорет на плин, а не знајући да је просторија испуњења опасном смјешом, изузев блажих опекотина, није теже повријеђена.

„Када смо ушли у стан, страхота је било погледати- прозори са обје стране стана и балконска врата избијени, летјели су 20 до 30 метара од зграде, као да је бомба експлодирала. Срећа да станари нису више повријеђени, односно да нису страдали“, прича командир фочанске Територијалне ватрогасне јединице /ТВЈ/ Радојица Малиш.

Он наводи да усљед цурења плина лако долази до експлозије, те да уколико се осјети плин у затвореној просторији не треба чак ни свјетло палити, јер и то може бити окидач.

„Треба одах провјетрити просторију. Смјеша плина и ваздуха је експлозивна, при најмањој искри долази до експлозије“, упозорава Малиш.

Узрок цурења плина из боце је најчешће неисправна инсталација.

„Ако је неисправан вентил или цријево које води од боце према гријном тијелу. Такође, може да се деси да се не заврне довољно вентил, тако да плин цури и долази до концентрације плина и зрака“, објашњава Малиш.

Старјешина фочанских ватрогасаца савјетује да плинске боце, прије свега, треба набављати од реномираних и сертификованих произвођача и дистрибутера.

Радојица Малиш

„И тада морамо водити рачуна при инсталацији боце да ли су вентили и спојеви довољно заптивени да не би дошло до цурења. То се може провјерити сапуницом- намажемо вентил сапуницом  и ако се појаве мјехурићи значи да цури плин, а може се и по мирису осјетити. У том случају, понављам још једном, просторију је потребно провјетрити, а  плинску боцу одмах избацити вани и вратити је дистрибутеру код којег је набављена“, наглашава Малиш.

Он додаје да произвођачи, који обављају пуњење боца, раде контролу сваке боце унутар предузећа, а постоји и контрола републичког инспектората, тако да само испитане боце иду у продају.

“Ако дође до пожара узрокованог плином, гаси се прахом, односно „С“ апаратима и апаратима са угљен диоксидом. Уколико је могуће, препоручљиво је, посебно за старије особе, да се гријна тијела са плинском боцом држе на тераси или вани јер постоји могућност да цури, да ли из непажење да је недовољно заврнемо или због неисправности инсталације усљед много коришћења”, каже старјешина фочанске ТВЈ.

Много рјеђе долази до експлозије саме боце, јер, појашњава Малиш, на њој постоји неповратни вентил који спречава да топлота уђе у боцу.

“Експлозију боце може изазвати јак спољни извор топлоте, а боца се тада посипа, односно расхлађује водом, обавезно са дистанце, из заклона”, додао је Малиш.

Чедомир Бурило, секретар и руководилац акције гашења пожара у фочанском Добровољном ватрогасном друштву наводи да је плин, односно течни нафтни гас, веома запаљив, без боје и мириса, али му се, због примјене у домаћинствима, додаје адитив да би се по јаком мирису лако осјетио у случају да исцури из боце.

Чедомир Бурило

„Боце се морају тестирати сваких пет година, а инсталација до боце се мора мијењати сваке двије године. Неријетко се дешава да инсталације постављају нестручна лица, па због лоших спојева или напукнућа на инсталацијама долази до цурења“, појашњава Бурило.

Умјесто да се мијењају на сваке двије године,  истиче Бурило, инсталације у домаћинству- гумена цијев и регулациони вентил, на који се спаја вентил од боце, због уштеде се користе и по 10 до 15 година, што је велики ризик.

За боце које су присутне на нашем тржишту, Бурило каже да су углавном атестиране, а да би то препознали боца на себи мора да има декларацију.

„Свака боца има декларацију- папирић на којем стоји датум пуњења, точионица гдје се пунила и утиснуто годиште када је задњи пут баждарена. Наравно, на тржишту постоје и неатестиране боце, али најчешћи проблем представљају лоше постављене или дотрајале инсталације због којих долази до цурења гаса“, упозорава Бурило.

Он констатује да, нажалост, у Фочи не постоји овлашћени сервисер, односно неко стручан за прикључивање плинских боца и контролу и замјену инсталације, тако да то углавном раде лица која сама и купе боцу, што је проблем. То није посао, додаје Бурило, ни Добровољне ватрогасне јединице, која се углавном бави сервисирањем ватрогасних апарата, што нема везе са плинским боцама.  У недостатку стручних лица, и он савјетује провјеру инсталација помоћу сапунице.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...