Насловна Култура Комедија "Светозар Трећи" у мисији очувања душе

Комедија “Светозар Трећи” у мисији очувања душе

7.9 C
Foča

Монодрама “Светозар Т’рећи“ НАС Театра из Горњег Милановца, која је изведена на сцени Градског позоришта у Фочи, на комичан начин преноси важне животне поруке, а најважнија је да морамо сачувати своју душу, рекао је Радио Фочи након представе глумац Иван Перковић.

Ова вишеструко награђивана комедија о српском сељаку у позним годинама, који је доживио клиничку смрт и имао прилику да чује колико својим најближим уистину недостаје, односно не недостаје, насмијала је фочанску публику и натјерала је да се замисли о непролазним вриједностима и суштини живљења.

Перковић каже да је Светозар, којег он тумачи, имао прилику да чује и види оно што не би требало да чује и види.

„Како њега виде и коментаришу његови синови и жена, на који начин желе да га сахране, што га највише и боли, јер је он замислио своју сахрану другачије, а они хоће да то све исфушере. Ми нешто мислимо како људи имају неко виђење нас, а уствари ми не знамо како, ми само имамо своје виђење себе у другима“, каже Перковић.

Он додаје да највећа комедија настаје када се Светозар пробуди и врати се у живот, а укућани и родбина још више се уплаше него када су мислили да је умро.

Перковић констатује да нас све чека два метра са метар и да нам Светозар у овом брзом времену живљења поручује да морамо водити рачуна да не оцрнимо своју душу и да научимо раздвајати важно од неважног.

„Јер је душа оно једино што остаје послије нас и једино што се рачуна“, истиче Перковић.

Представа исмијава и осуђује дволичност у људима, а настала је према тексту „Кад умрех ономад“ Љиљане Браловић и у режији Михаила Костадинова.

Перковић наводи да данашњи начин живљења води ка индивидуализму, од којег долази и отуђење међу људима, али да је у природи човјека да не буде сам, па вјерује да ће се све то вратити и да људи то полако схватају.

„Можда смо у корони схватили  колико је човјеку потребно друштво и слобода. Мени ништа теже није пало него тај затворени викенд, не можеш да видиш људе, да се крећеш“.

Додатна вриједност представе је језик на којем је испричана, јер Светозар говори ијекавицу са доста архаизама.

„Доста старијих људи у Шумадији је говорило раније ијекавицу и то се временом некако губило. Чак и мој деда је говорио ијекавицу, и моја бака и дан данас говори, али зато моја мајке не говори. Генерацијски је то нестајало и то је још једна дргоценост овог текста, јер на неки начин настоји да очува то и у Србији, многе ствари лепше звуче када се говоре ијекавицом“, рекао је Перковић.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...