Насловна Култура Концерт за памћење Андрее Кантуа- У Фочи сам нашао људскост и топлину

Концерт за памћење Андрее Кантуа- У Фочи сам нашао људскост и топлину

7.9 C
Foča

Италијански пијаниста Андреа Канту, који у Фочи студира медицину, за топлину и људскост којом је, како истиче, свакодневно обасут у граду на Дрини и Ћехотини, својим новим суграђанима подарио је концерт класичне музике.

Након наступа у великим музичким салама у Милану, Паризу, Лондону, Бриселу и другим европским метрополама, Канту је засвирао клавир и у сали Градског позоришта у Фочи, гдје се представио дјелима Фредерика Шопена.

Од опуштајућих дионица, преко брзих и веселих ритмова до драматичних тонова, Канту је енергичним наступом са израженом емоцијом, показао велику раскош свог талента, а публици је нешто више од једног сата концерта пролетјело “као дланом од длан”.

Млади италијански пијаниста, који је након завршене музичке академије у родном Кому у Италији, усавршавање наставио на постдипломским студијама у Паризу и Лондону, а уз то је стигао да заврши и правни факултет у Милану,  рекао је Радио Фочи да је веома задовољан и срећан што је могао да подари публици ново искуство.

“Осјећао сам неку врсту заједништва са публиком, била је прекрасана атмосфера и ово што смо вечерас доживјели је јединствено и ново искуство и за мене и за публику”, рекао је Канту.

У публици је било и његових колега са Медицинског факултета, професора и пријатеља које је стекао у Фочи. Он признаје да је много другачије и на неки начин теже свирати у мањој сали пред познатима.

“Осјећам се веома блиско и повезано са публиком и више сам забринут да ли ћу испунити њихова очекивања за разлику од великих сала гдје су углавном непознати људи, када немам тај осјећај- тада само мислим да урадим добро посао, да се максимално концентришем на дјело, потпуно је другачија концепција”, преноси утиске Италијан.

Канту каже да дјело Фредерика Шопена које је свирао јесте изузетно захтјевно и исцрпљујуће, али да он увијек свира са пуном посвећеношћу.

“Свако дјело које свирам није само умјетнички комад, већ дио мог живота,  увијек дајем себе у потпуности, концентрисан сам на сваку ноту и на сваки тренутак, то је мој начин свирања.  Нажалост, умјетници данас све чешће само одрађују посао без превише уношења”, констатује Канту.

Након завршене музичке академије и стицања мастер дипломе у Лондону, те завршеног правног факултета, овај необични младић одлучио је да направи велику промјену у животу и да упише медицину у Фочи.

“Понекад ми не знамо разлоге за нешто што нам се дешава у животу, али ништа није случајно. Након живота у Италији, Паризу и Лондону, осјетио да ми је потребна промјена, дошао сам овдје и срећан сам због тога. Имао сам доста опција за студирање у некој другој земљи, изабарао сам да студирам у Фочи и овдје сам нашао све што сам тражио и више од тога- нашао сам људскост, гостољубивост, топлину људи и заиста се овдје осјећам добро”, искрен је Канту.

Он објашњава да су музика и медицина и те како повезани и да се музика у древна времена родила из једне врсте медицине, јер се користила као терапија у лијечењу.

Музика и медицина, сматра, служе за добробит човјечанства, а он у будућности, између осталог, намјерава да се бави музикотерапијом у лијечењу пацијената.

Обећао је да ово није његов посљедњи концерт у Фочи, те да му је намјера да , као што је то радио у срединама у којима је живио, покрене нека културна дешавања, попут фестивалских свечаности, на која би доводио своје пријатеље музичаре, само што би требало набавити боље концертне инструменте.

Један од посјетилаца Дара Радовић каже да је извођач фантастичан и да је публици велика част што је свирао у Фочи.

“Свирао је срчано, баш из дубине душе. Композиције су биле веома захтјевне, тешке, то се препознало, одушевљени смо”, рекла је Радовићева.

Професор Музичке академије из Источног Сарајева Раде Радовић, који је био у публици, оцјењује да је комплетан наступ био на високом умјетничком нивоу.

“Евидентно је да је млади пијаниста из Италије изузетно даровит. Кроз два велика циклуса- прелудијума Шопена, исказао је основну црту музике коју је свирао, а то је та поетско-лирска карактеристика која је прожета кроз све те прелудијуме веома разнокарактерне”, рекао је Радовић.

Аплауз тек на крају

Публика ненавикнута на ову врсту музичких дешавања, већ у уводном дијелу, на кратким паузама, односно музичким прелазима, пожурила је са аплаузима, па је симпатични Италијан морао да интервенише. Окренувши се према посјетиоцима, посавјетовао их је уз осмијех да дланове чувају за крај концерта.

„Канту је успио да недовољно едуковану публику натјера да слуша концерт и како се ближио крају све више су слушали и то је главна мисија коју је испунио“, рекао је професор Раде Радовић.

А на крају концерта, који је, како рече Андреа био јединствено искуство и за њега и за публику, млади умјетник награђен је громогласним и више него заслуженим аплаузом.

Андреина свестраност

Тридесетогодишњи умјетник из Италије клавир свира од шесте године, дипломирао је на Конзерваторијуму “Ђузепе Верди” у родном Кому, након чега је музичко усавршавање наставио у Паризу и Лондону, гдје је стекао мастер диплому у области музичког извођења.

Канту је завршио и правни факултет на Универзитету Павија, а тренутно студира и медицину на енглеском језику у Фочи.

Наступао је у бројним познатим дворанама, између осталих, у Милану, Паризу, Лондону, Бриселу, Пјаћенци, Салцбургу и освајач је бројних првих награда на међународним фестивалима и такмичењима.

Канту је оснивач и умјетнички директор Међународног фестивала пијаниста на језеру Леко.

Овај свестрани младић посједује и занимљиву колекцију клавира, укључујући један од три Росинијева пронађена клавира, на којима свира рецитале.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...