Насловна Друштво Кошарац: Фоча има озбиљан хидроенергетски и туристички потенцијал

Кошарац: Фоча има озбиљан хидроенергетски и туристички потенцијал

8.3 C
Foča

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министар Сташа Кошарац изјавио је у Фочи да је на подручју ове општине планирана изградња шест хидроцентрала које су озбиљан енергетски потенцијал, а које ће имати позитивну рефлексију на економске прилике самог становништва у Фочи и цијеле Републике Српске и БиХ.

Он је, након састанка са начелником Фоче Миланом Вукадиновићем, рекао да забрињавају одређене врсте политичких предрасуда које долазе из Сарајева, а односе се на изградњу хидроелектране „Бук Бијела“.

-Нисмо оптерећени таквим неразумијавењем Федерације БиХ с обзиром на чињеницу да Република Српска на адекватан начин артикулише све своје уставне капацитете и заједничка кретања са Србијом.  Никада се Република Српска није противила развоју енергетских потенцијала Федерације БиХ, али се нећемо бавити њима, већ развојем овог краја који има огроман хидропотенцијал-рекао је Кошарац.

Кошарац је са начелником општине Фоча разговарао и о дрвопрерађивачима, с обзиром на то да на подручју општине ради око 30 компанија које се баве прерадом дрвета.

-Сматрамо да је важно да етат који припада овом газдинству распореде привредни субјекти општине-додао је Кошарац.

Он је указао на чињеницу да је министарство на чијем је челу предложило забрану извоза обловине и да сматрају да је то добра мјера за развој реалног сектора с намјером да сировина остане домаћим дрвопрерађивачима.

Навео је да остаје питање заштитних мјера када је у питању огревно дрво и пелет, додајући да ће та цијена бити пронађена али и да пажња мора бити везана за платежну моћ грађана и да мора бити нађен избалансиран однос.

Кошарац и Вукадиновић разговарали су о туризму и другим развојним потенцијалима ове локалне заједнице.

– Фоча има озбиљан туристички потенцијал, прије свега рафтинг и Национални парк „Сутјеска“, а сматрамо да постоје озбиљни механизми интегрисања та два привредна субјекта, као двије туристичке понуде и зато је важно да Фоча дефинише свој туристички производ. Ми ћемо, с обзиром на то да кореспондирамо са међународним организацијама, радити на томе да се направи стратешки план развоја туризма у општини Фоча-рекао је Кошарац.

Кошарац је навео да ће од кредиблних међународних организација у БиХ, односно од УН-ове организације за храну и пољопривреду,  тражити да у што скорије вријеме дође у Фочу како би се имплементирали одређени пројекти из области пољопривреде и руралног развоја на подручју ове општине.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић указао је да је основни предуслов за развој привреде и туризма у Фочи унапређење путне инфраструктуре, која је горући проблем ове локалне заједнице.

-Затварамо Свјетско рафтинг првенство у Фочи и то нам је додатни мотив да Фочу дигнемо на један озбиљнији ниво, односно ниво који јој припада, јер сматрам да Фоча има најозбиљнији потенцијал у туризму у Републици Српској-казао је Вукадиновић.

На састанку је било ријечи и о будућем развоју спортског, здравственог и вјерског туризма у Фочи.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...