Насловна Друштво КПЗ Фоча: Рад осуђеника на фарми и у ресторану као припрема за...

КПЗ Фоча: Рад осуђеника на фарми и у ресторану као припрема за излазак на слободу

2 C
Foča

На полуотвореном одјељењу Казнено поправног завода Фоча, које обухвата пољопривредну фарму на Велечеву и Мотел „Брионе“ на истоименом острвцету на ријеци Ћехотини, осуђеници се, радећи на фарми и у ресторану, припремају за излазак на слободу.

Фарма је мјешовитог типа и састоји се из више сектора- свињогојства, говедарства, перадарства, овчарства, ратарства и повртарства, а са ње се квалитетним производима снабдијева кухиња КПЗ-а за исхрану затвореника, али и ресторан Мотела „Бриони“, док један дио производње иде и на тржиште.

Под надзором васпитача, осуђеници брину о 1.200 грла свиња, 40 грла говеда од чега су 20 краве музаре од чијег млијека се производи више врста сирева, 3.000 кока носиља и 50 оваца.

Фарма се простире на 16,5 хектара, од чега су осам хектара обрадиве површине.

Под кукурузом је шест хектара, а остало су ливаде, док је око 600 квадрата под пластеницима.

Руководилац Радне јединице „Економија“ Милика Радовић наводи да је фарма пројектована за потребе ресоцијализације осуђених лица у завршној фази издржавања казне.

„У контакту и раду са животињама, то представља додатну ресоцијализацију и стицање нових радних навика и искустава које касније могу да користе на слободи“, каже Радовић.

Затвореници запослени на фарми снабдијевају месом, јајима, млијеком, сиром и поврћем, између осталих, и ресторан Мотела „Бриони“, који се налази у непосредној близини и у чијем раду је, такође, ангажован један број затвореника уз запослено особље.

Чаробно острвце на ријеци Ћехотини, три километра од Фоче, са мотелом и прелијепим парком у којем се налази и мини зоо врт, омиљено је мјесто за предах и бијег од ужурбаности свакодневице, не само Фочацима и грађанима околних општина, већ и страним туристима који посјећују овај крај.

Марко Гутаљ из Источног Сарајева редовни је посјетилац Бриона.

„Мени је овдје увијек изузетно пријатно и сваки пут када се нађем у Фочи, било пословно, било приватно, искористим прилику да дођем у овај ресторан. Мислим да је јединствено мјесто, с обзиром да је прелијепа природа, изузетан амбијент. Ово је нешто што нико ко долази са дјецом не би требало да пропусти, с обзиром да имају прелијеп парк, тако да је дивна прилика да се човјек одмори и душевно  и духовно, а и  у сваком другом смислу“, каже Гутаљ.

Гости ресторана „Бриони“, како природним љепотама, једнако се одушеве и укусним јелима чије цијене су, захваљујући томе да се спремају од намирница са сопствене фарме, изузетно повољне.

Шеф кухиње Иван Даниловић каже да је тајна у стручном и увјежбаном особљу, те у увијек свјежим намирницама са “Економије”, за које истиче да су екстра квалитета.

„Прасеће печење, телетина и јагњетина испод сача, похована лешо телетина, грилована лешо јагњетина, све нам је претежно домаће, овдје све са Економије, органског је поријекла. Ко год је дошао, увијек дође опет код нас“, каже Даниловић.

Шеф сале Мотела „Бриони“ Никола Делић наводи да располажу са три велике сале, двије велике терасе и парком са мини зоолошким вртом.

„Од смјештајних капацитета, имамо девет соба и два велика бунгалов апартмана. Корона је урадила што је урадила, али опет је лијепа сезона иза нас. Редовно имамо доста гостију и са стране- из Горажда, Чајнича, Вишеграда, Сарајева“, каже Делић.

Казнено-поправни завод Фоча основан је 1950. године, а почео је да ради годину касније, док су фарма и мотел изграђени од 1985. до 1989. године.

Директор ове установе Синиша Голијанин каже да полуотворено одјељење, односно фарма и мотел, тренутно запошљавају 16 инструктора.

„Број затвореника на полуотвореном одјељењу тренутно је 35, а капацитет је 40 осуђеника који опслужују фарму и ресторан“, каже Голијанин.

Он истиче да је, како обогаћују понуду и услугу, на Брионима све више туриста.

„Они то препознају и враћају се у већем броју. Долазе из разних дијелова свијета, из Европе, Америке, тако да смо задовољни. Задњих седам, осам година проширили смо капацитете за нових 16 лежајева“, навео је Голијанин.

Овај вид ресоцијализације показао се вишеструко корисним.

Добрим владањем у затвору потребно је заслужити прилику за рад на фарми или  ресторану и то у задњој трећини издржавања казне.

Припремајући се за излазак на слободу, затвореници на фарми и у ресторану могу да овладају новим вјештинама, а и да понешто зараде. Бриони су сами по себи атракција- а када се у такав природни амбијент уклопе и неодољиво укусна јела са повољним цијенама онда је јасно зашто је ово острво увијек на гласу.

Последњи текстови

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...