Насловна Друштво Кривичне пријаве за оне који не поштују мјере заштите од короне

Кривичне пријаве за оне који не поштују мјере заштите од короне

26 C
Foča

Са данашње сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације у Фочи поручено је да ће општинска инспекција уз асистенцију полиције појачати надзор кућне изолације, те да ће се против несавјесних грађана који не буду поштовали ту мјеру подносити кривичне пријаве.

Замјеник начелника општине Фоча Зоран Елез најавио је појачане контроле током викенда.

„Полицијска управа и комунална полиција изаћи ће на терен и бићемо веома ригорозни према свима који крше мјере, а тиме и закон о заштити становништва од заразних болести“, истакао је Елез.

Он је позвао грађане и да не шире дезинформације у вези са обољелима или потенцијално обољелима.

Са Кризног штаба је поручено да неодговорност појединих грађана који не поштују изолацију и који прикривају симптоме обољења све више забрињава и пријети ширењем заразе.

Оцијењено је да је крајње вријеме да се сви уозбиље и да се понашају савјесно и одговрно, поштујући све проруке струке.

На подручју општине Фоча под надзором је 50 особа, девет је позитивно на вирус корона, од којих је троје са упалом плућа смјештено у Универзитетску болницу Фоча.

Једно лице се опоравило, а ријеч је о првозараженој особи из Фоче.

Директор Дома Зравља Фоча Мирослав Ристановић каже троје пацијената смјештених у Болницу имају средње тешку слику, што значи да нису на респиратору, већ имају подршку кисеоника.

„Остали, који су код куће, су релативно добро, без симптома или са блажим симптомима, а наши породични љекари обављају кућне посјете по потреби“, наводи Ристановић.

И он је упозорио да је непоштовање кућне изолације кривично дјело.

„Имамо информације да поједини не поштују мјеру кућне изолације, да излазе и састају се са другим особама по граду. То је кажњиво, односно кривично дјело и то не смију радити, већ је потребно да буду у својим домовима 14 дана, да мјере температуру и јављају се епидемиолошкој служби Дома здравља“, подсјећа Ристановић.

Ристановић је додао да је било случајева да су пацијенти са сипмтиомима обољења изазаваног вирусом корона директно ишли у Болницу, не јавивши се претходно у Дом здравља, што је веома ризично, јер може довести до ширења заразе .

„Дом здравља има ковид и амбуланту за акутне респитраторне инфекције са посебним улазом и особе које имају температуру улазе у те амбуланте. Наше особље обучено у заштитне скафандере ту их преглада и ако је потребан рентгентски снимак зовемо радиолошку службу Болнице да се припреми или инфектологе. Дакле, прво у Дом здравља, па се предузимају даље мјере, да не би неко ко евентуално има ковид ушао у Болницу и направио проблем“, појаснио је Ристановић.  

На подручју регије Стара Херцеговина, најтеже стање је у Вишеграду гдје је заражена 41 особа.У Рудом су позитивне четири, а у Новом Горажду три особе, док у Чајничу и Калиновику нема заражених, речено је на састанку фочанског Кризног штаба.

Последњи текстови

Потписани уговори о стипендирању студената из Фоче

Начелник општине Фоча Радисав Машић потписао је данас уговоре о стипендирању са 88 студената прве и друге године студија, док ће са...

УБ Фоча: Уз нову амбуланту и нови холтер апарати за мање листе чекања

Недавним преласком у нову зграду Поликлинике, амбуланта за кардиологију Универзитетске болнице Фоча добила је и нову опрему, између осталог и пет холтер...

Сунчано и топло

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити претежно сунчано и топло уз дневни развој облака и услове за локалну краћу кишу...

Почетак остварења давне жеље: Гради се црква сјећања на мучки убијене краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословнеске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини...

Аква парк „Ушће“: Безбједност посјетилаца на високом нивоу

Фочански  Аква парк „Ушће“ ради уз поштовање свих мјера и препорука Института за јавно здравство Републике Српске. Техничка исправност воде у базенима...