Насловна Друштво Кризни штаб Фоча: Након упозорења, савјесније понашање

Кризни штаб Фоча: Након упозорења, савјесније понашање

25 C
Foča

У угоститељским објектима и трговинским радњама у Фочи примјетно је да се, након упозорења надлежних, и особље и гости понашају савјесније и да поштују мјере заштите од вируса корона, али лична одговорност грађана још увијек није на потребном нивоу, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

У Фочи је тренутно на вирус корона позитивно 76 лица, а под здравственим надзором је 253 заражних и њихових контаката.

Међу позитивним на вирус корона су и четири ученика Средњошколког центра, а у изолацији је укупно 71 средњошколац.

Из Регионалног института за заштиту здравља у Фочи препоручено је да ученици ове школе заштитне маске носе и за вријеме наставе.

На присутво вируса корона позитивна су и три ученика Основне школе „Веселин Маслеша“, а заразили су прије почетка школе, тако да нису били у контакту са другим ученицима, речено је на Штабу.

На лијечењу у Универзитетској болници Фоча је 25 пацијената са тежом упалом плућа, од којих је двоје на респиратору.

Начелник општине Радисав Машић наводи да је инспекција обишла локале и радње и да је добра вијест да се мјере боље поштују у односу на претходни период.

„Желимо да то буде свуда и да то траје током цијелог дана, а не само када наиђе инспекција“, рекао је Машић.

Он је упозорио да и даље лична одговорност грађана није на очекиваном нивоу.

„Мјере се морају досљедо поштовати, због свог, али и здравља људи око себе. Посебна пажња мора да се води у школама, које морају да раде и зато је одговорност на директорима, професорима и наставницма да дјеца досљедно потују мјере“, навео је Машић.

Он је додао да се скупови и прославе не могу организовати мимо прописа, те да у том случају одгворнот сносе власници објеката у којима се такви скупови одржавају. „Појачавамо одговорност, инсистирамо на примјени већ донесених мјера на нивоу републике, то није никаква нова норма или увођење неких нових репресивних мјера“, истакао је Машић.

Из Цивилне заштите позвали су заједнице етажних власника у којима има позитивних на вирус корона да се јаве да би се обавила дезинфекција стубишта.

Последњи текстови

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Општина Фоча:Исплаћене двије студентске стипендије

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...