Насловна Друштво Књига-најпоузданији пријатељ у години короне

Књига-најпоузданији пријатељ у години короне

4.4 C
Foča

У години пандемије вируса корона, хаоса, неизвјесности, конфузије и бриге бројни Фочаци утјеху и спас тражили су у књигама. Током принудних „кућних притвора“, изолације, ограниченог кретања, физичке и социјалне дистанце књиге су биле најзабавније, најбезбједније и најбоље друштво уз које су побјеђивали поплаву интернет и тв корона садржаја, а нарочито разне теоретичаре завјере. Потврђују то у Српској централној библиотеци „Просвјета“ у Фочи  у коју су читаоци свраћали чешће од како је проглашена епидемија.

Књиге као храна за душу посебно су добиле на значају у години короне када је свакодневица потпуно измијењена. Иако је библиотека у Фочи била принуђена да рад прилагоди пандемијским условима, број читалаца није опадао.

На научном и одјељењу за одрасле међу члановима је 275 Фочака. И млађи и старији били су редовни посјетиоци. Читало се готово све, од љубавних до историјских романа, бестселера, до стручне литературе, каже библиотекарка Радомирка Мандић.

-Трудили смо се да и у доба епидемије препознамо жеље и потребе читалаца, будемо на располагању у измијењеним околностима. Љубитељи књиге и у овом времену остали су нам вјерни, пуни разумијевања и стрпљења. Читала су се дјела Владимира Кецмановића, Паула Коеља, Роберта Ладлама, Халеда Хоесинија, Орхана Памука, али и књиге Норе Робертс, Јелене Бачић Алимпић и Сандре Браун. Заступљена су била и дјела која су из године у годину увијек актуелна, књиге Џорџа Орвела, Достојевског, Црњанског, Андрића, Дучића, Селимовића…-навела је Мандићева.

Међу најтраженијим насловима ове године нашли су се „Име руже“ Умберта Ека, „Сто година самоће“ Габријела Гарсије Маркеса, „Човек по имену Уве“ Фредрика Бакмана и серијал Лусинде Рајли „Седам сестара“.

Читало се и на дјечијем одјељењу библиотеке које броји 245 чланова. Школарци су, осим по лектиру, долазили и по друга штива. Зависно од узраста, читале су се бајке, приче о суперхеројима,  едукативне књиге и авантуристички романи.

-Најмлађи читаоци, од четири до шест година, највише воле бајке, Андерсенове, браће Грим, Приче за миран сан и лаку ноћ, као и књиге о јунацима цртаних филмова. Њих интересује илустрација и забава-рекла је библиотекарка Жана Живановић.

Најчитанија књига међу основцима била је „Кад порастем бићу човек“, аутора Митра Миша Нинковића, која дјеци помаже да се упознају са већином професија и занимања. Осим тога, упућује их на највеће људско достигнуће-како постати човјек.

Тинејџери и тинејџерке, када се одвоје од телефона, игрица и друштвених мрежа, читали су најчешће романе по којима су снимљени популарни филмови и савремено штиво.

-Они воле савремене стрипове, приче Џеронима и Тее Стилтон, затим опуштајуће, књиге за разбибригу, „Дневник Шоњавка“, „Мала влогерка“-Еме Мос, и једна од најчитанијих је књига Соње Ћирић „Нећу да мислим на Праг“-рекла је Живановићева.

Библиотека „Просвјета“ са више од 73 000 књига дефинитивно је била сигурна кућа својим члановима у години короне.

Читањем од навале страха од разних непријатности у времену епидемије опаког вируса, бранили су се и они који нису међу учлањенима. За књиге су се сналазили на друге начине, позајмљујући од пријатеља и комшија, или куповином путем интернета. Пандемија вируса корона доказала је исправност тезе да је књига човјеков најпоузданији пријатељ, али и најбоље бјекство од посебне врсте агресије друштвених мрежа.

Посљедњи текстови

Показном вјежбом у Фочи обиљежен Међународни дан цивилне заштите

Показном вјежбом спасавања повријеђених у пожарима и саобраћајним несрећама Одсјек цивилне заштите у Фочи обиљежио је Међународни дан цивилне заштите – 1....

Расте број заражених, појачане контроле

Број особа заражених вирусом корона, код којих је то тестирањем потврђено, у Фочи је са 12, колико их је било прошлог понедјељка,...

Кад се комшијске руке сложе- уредили путеве и електро мрежу

Мјештани пограничних села између Републике Српске и Федерације БиХ у општинама Фоча и Фоча-Устиколина заједничким снагама уредили су локалне путеве и раскресали...

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу,...

Одиграна представа „Идентитлук“

Представа „Идентитлук“ у режији Тање Милетић Оручевић одиграна је у Градском позоришту Фоча. Представа је ауторски пројекат Студија за изведбене умјетности, Народног...