Насловна Друштво Књига "Хирургија/кирургија" капитално дјело пет факултета у БиХ

Књига “Хирургија/кирургија” капитално дјело пет факултета у БиХ

11.6 C
Foča

Књига „Хирургија/кирургија“ први је уџбеник из ове гране медицине који су написали љекари из БиХ, а у његовом писању, које је трајало три године, значајан допринос дали су и професори Медицинског факултета у Фочи,односно хирурзи овдашње Унивезитетске болнице, истакнуто је на промоцији уџбеника која је одржана на тој високошколској установи.

Један од главних уредника књиге, професор хирургије Медицинског факултета у Тузли Самир Делибеговић истиче да ово капитално дјело садржи 22 поглавља на 1.246 страница, те да је резултат рада 25 професора и доцената са факултета из Тузле,Сарајева, Бањалуке, Мостара и Фоче.

„Наши студенти до сада су користили уџбенике из Београда, Загреба или англосаксонску литературу, а сада први пут имамо ауторе из БиХ. Обимнија је од других књига из земаља у окружењу зато што се хирургија развија, а има неколико карактеристика које је издвајају од других, као што је педијатријска хирургија, коју немају друге књиге као засебно поглавље“, навео је Делибеговић.

Он је додао да је књига „рођена“ у Бањалуци јер је прелом радила графички дизајнер Ванеса Ковач, а из Бањалуке је и пи-ар овог пројекта Славица Ђукић.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић истиче да је немјерљив значај ове књиге у школовању студената.

„Садржи све нове процедуре и постулате из хирургије. Нама је велика част и задовољство што су и наши професори са катедре за хирургију учествовали у њеном писању, чиме смо препознати као озбиљна академска институција која даје еминентне професоре“, навео је Бокоњић.

Декан фочанског Медицинског факултета је додао да је ово добар примјер сарадње професора и хирурга из цијеле БиХ.

Професор хирургије на Медициснком факултету у Фочи Радмил Марић учествовао је у писању поглавља о општој трауматологији.

„Књига у потпуности задовољава стандарде за студенте, специјализанте, љекаре хирурге. Ово је успјех и нашег факултета који постоји 27 година и мислим да му је ово највећа награда која је могла да му се деси током ове године“, рекао је Марић.

Шеф катедре за хирургију Медицинског факултета у Фочи, доцент Ненад Лаловић каже да су аутори књиге у самом почетку писања били скептични, али да је превладао ентузијазам.

„Ово ће бити једно фундаметално дјело које ће остати иза нас и које ће се преносити са генерације на генерацију. Ја сам, заједно са академиком Вељком Марићем, аутор три поглавља- хирургија јетре, хирургија жучне кесе и жучних водова и хирургија слезине“, рекао је Лаловић. Он је напоменуо да је књига доминантно намијењена студентима медицине, стоматологије и здравствене његе, али и младим љекарима, као и специјализантима из области абдоминалне хирургије.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.