Насловна Друштво Књига "Хирургија/кирургија" капитално дјело пет факултета у БиХ

Књига “Хирургија/кирургија” капитално дјело пет факултета у БиХ

2 C
Foča

Књига „Хирургија/кирургија“ први је уџбеник из ове гране медицине који су написали љекари из БиХ, а у његовом писању, које је трајало три године, значајан допринос дали су и професори Медицинског факултета у Фочи,односно хирурзи овдашње Унивезитетске болнице, истакнуто је на промоцији уџбеника која је одржана на тој високошколској установи.

Један од главних уредника књиге, професор хирургије Медицинског факултета у Тузли Самир Делибеговић истиче да ово капитално дјело садржи 22 поглавља на 1.246 страница, те да је резултат рада 25 професора и доцената са факултета из Тузле,Сарајева, Бањалуке, Мостара и Фоче.

„Наши студенти до сада су користили уџбенике из Београда, Загреба или англосаксонску литературу, а сада први пут имамо ауторе из БиХ. Обимнија је од других књига из земаља у окружењу зато што се хирургија развија, а има неколико карактеристика које је издвајају од других, као што је педијатријска хирургија, коју немају друге књиге као засебно поглавље“, навео је Делибеговић.

Он је додао да је књига „рођена“ у Бањалуци јер је прелом радила графички дизајнер Ванеса Ковач, а из Бањалуке је и пи-ар овог пројекта Славица Ђукић.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић истиче да је немјерљив значај ове књиге у школовању студената.

„Садржи све нове процедуре и постулате из хирургије. Нама је велика част и задовољство што су и наши професори са катедре за хирургију учествовали у њеном писању, чиме смо препознати као озбиљна академска институција која даје еминентне професоре“, навео је Бокоњић.

Декан фочанског Медицинског факултета је додао да је ово добар примјер сарадње професора и хирурга из цијеле БиХ.

Професор хирургије на Медициснком факултету у Фочи Радмил Марић учествовао је у писању поглавља о општој трауматологији.

„Књига у потпуности задовољава стандарде за студенте, специјализанте, љекаре хирурге. Ово је успјех и нашег факултета који постоји 27 година и мислим да му је ово највећа награда која је могла да му се деси током ове године“, рекао је Марић.

Шеф катедре за хирургију Медицинског факултета у Фочи, доцент Ненад Лаловић каже да су аутори књиге у самом почетку писања били скептични, али да је превладао ентузијазам.

„Ово ће бити једно фундаметално дјело које ће остати иза нас и које ће се преносити са генерације на генерацију. Ја сам, заједно са академиком Вељком Марићем, аутор три поглавља- хирургија јетре, хирургија жучне кесе и жучних водова и хирургија слезине“, рекао је Лаловић. Он је напоменуо да је књига доминантно намијењена студентима медицине, стоматологије и здравствене његе, али и младим љекарима, као и специјализантима из области абдоминалне хирургије.

Последњи текстови

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.

Учесници избора у Фочи оцјењују резултате

У будућем сазиву фочанског парламента одборнике ће, на основу прелиминарних и још непотпуних резултата локалних избора, имати девет странака.

УБ Фоча: Контакт телефони за информације о стању хоспитализованих

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске објавило је контакт бројеве телефона здравствених установа посредством којих грађани могу добити информације у вези...

ПУ Фоча: Обиљежен Аранђеловдан

Полицијска управа Фоча, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обиљежила је крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Аранђеловдан. У Храму...

Радовић:Будућност дјеце једина инвестиција друштва која се исплати

Комплетна друштвена заједница, појединци и институције које се баве дјецом дужне су радити и доносити одлуке које су најбоље за дијете и...