Naslovna Društvo Knjiga "Hirurgija/kirurgija" kapitalno djelo pet fakulteta u BiH

Knjiga “Hirurgija/kirurgija” kapitalno djelo pet fakulteta u BiH

2 C
Foča

Knjiga „Hirurgija/kirurgija“ prvi je udžbenik iz ove grane medicine koji su napisali ljekari iz BiH, a u njegovom pisanju, koje je trajalo tri godine, značajan doprinos dali su i profesori Medicinskog fakulteta u Foči,odnosno hirurzi ovdašnje Univezitetske bolnice, istaknuto je na promociji udžbenika koja je održana na toj visokoškolskoj ustanovi.

Jedan od glavnih urednika knjige, profesor hirurgije Medicinskog fakulteta u Tuzli Samir Delibegović ističe da ovo kapitalno djelo sadrži 22 poglavlja na 1.246 stranica, te da je rezultat rada 25 profesora i docenata sa fakulteta iz Tuzle,Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Foče.

„Naši studenti do sada su koristili udžbenike iz Beograda, Zagreba ili anglosaksonsku literaturu, a sada prvi put imamo autore iz BiH. Obimnija je od drugih knjiga iz zemalja u okruženju zato što se hirurgija razvija, a ima nekoliko karakteristika koje je izdvajaju od drugih, kao što je pedijatrijska hirurgija, koju nemaju druge knjige kao zasebno poglavlje“, naveo je Delibegović.

On je dodao da je knjiga „rođena“ u Banjaluci jer je prelom radila grafički dizajner Vanesa Kovač, a iz Banjaluke je i pi-ar ovog projekta Slavica Đukić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić ističe da je nemjerljiv značaj ove knjige u školovanju studenata.

„Sadrži sve nove procedure i postulate iz hirurgije. Nama je velika čast i zadovoljstvo što su i naši profesori sa katedre za hirurgiju učestvovali u njenom pisanju, čime smo prepoznati kao ozbiljna akademska institucija koja daje eminentne profesore“, naveo je Bokonjić.

Dekan fočanskog Medicinskog fakulteta je dodao da je ovo dobar primjer saradnje profesora i hirurga iz cijele BiH.

Profesor hirurgije na Medicisnkom fakultetu u Foči Radmil Marić učestvovao je u pisanju poglavlja o opštoj traumatologiji.

„Knjiga u potpunosti zadovoljava standarde za studente, specijalizante, ljekare hirurge. Ovo je uspjeh i našeg fakulteta koji postoji 27 godina i mislim da mu je ovo najveća nagrada koja je mogla da mu se desi tokom ove godine“, rekao je Marić.

Šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči, docent Nenad Lalović kaže da su autori knjige u samom početku pisanja bili skeptični, ali da je prevladao entuzijazam.

„Ovo će biti jedno fundametalno djelo koje će ostati iza nas i koje će se prenositi sa generacije na generaciju. Ja sam, zajedno sa akademikom Veljkom Marićem, autor tri poglavlja- hirurgija jetre, hirurgija žučne kese i žučnih vodova i hirurgija slezine“, rekao je Lalović. On je napomenuo da je knjiga dominantno namijenjena studentima medicine, stomatologije i zdravstvene njege, ali i mladim ljekarima, kao i specijalizantima iz oblasti abdominalne hirurgije.

Poslednji tekstovi

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Foča nabavio je 1.200 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 150 doza komercijalne vakcine.

Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

UB Foča: Kontakt telefoni za informacije o stanju hospitalizovanih

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je kontakt brojeve telefona zdravstvenih ustanova posredstvom kojih građani mogu dobiti informacije u vezi...

PU Foča: Obilježen Aranđelovdan

Policijska uprava Foča, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Aranđelovdan. U Hramu...

Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i...