Насловна Друштво Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

25.3 C
Foča

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих школа, те студенти, међу којима су и страни студенти из Индије и Италије, под надзором академских сликара, уче основне елементе сликарске технике уље на платну.

Ликовну радионицу другу годину заредом организовао је Центар за културу и информисање у сарадњи са Ликовним удружењем “Тон” из Фоче, а уз Мисију ОЕБС-а у БиХ, ове године помогао је и Казнено-поправни завод омогућивши одржавање радионице у прелијепом природном амбијенту свог туристичког комплекса на ријечном острву.

Више студената из Индије радо се одазвало ликовној радионици.

Једна од њих, Јаншика Камбоџ каже да нема љепшег начина да искористе оно мало слободног времена у паузама између предавања и спремања испита.

“Организација умјетничке радионице је заиста добра. На факултету све вријеме учимо и ово нам веома добро дође да одморимо и предахнемо од напорног учења. Ово мјесто је прелијепо, професори који нам показују како да сликамо су одлични”, рекла је млада Индијка.

Она је додала да јој се много свиђа фочанска природа, посебно планине, ријеке и чист ваздух.

Ученик шестог разреда Основне школе “Веселин Маслеша” Лука Рашевић каже да је научио пуно о сликању.

“Цртао сам Вини Пуа, свиђа ми се мој рад. Овдје је природа прелијепа, волим сликарство, опуштам се док сликам”, каже Лука.

Катарина Билинац, ученица седмог разреда Основне школе “Свети Сава” сликала је вазу са цвијећем и зеца.

“Много сам научила од професора, волим да сликам и овдје ми је дивно”, рекла је Катарина.

Академски сликар Владимир Милановић каже да су се ове године фокусирали на сликање уљаним бојама.

“Има талената, наравно. Кандидати су различитих узраста, разликују се у стилу и по нивоу талента који посједују, тако да ће изложба бити богата и разнолика са доста лијепих и необичних радова”, рекао је Милановић.

Сликар Радмило Марић каже да сликарство говори универзалним визуелним језиком, тако да су се и учесници радионице из Индије и Италије одлично уклопили.

“Талената има, а неки се први пут сусрећу са уљем, па им објашњавамо поступак- од посног ка мрсном. Ово је одличан подухват и очекујемо да ће се ове активности наставити”, навео је Марић.

Број учесника био је ограничен, а интересовање је било велико, па организатори најављују да ће сличне радионице организовати и током љетa, када ће сви они који овај пут нису могли бити укључени имати прилику да искажу свој сликарски таленат.

Директор Центра за културу i информисање Славица Филиповић подсјетила је да су прву ликовну радионицу организовали прошле године испред Храма Светог Саве и у парку Алаџа уз помоћ академског сликара Данила Ивановића, Фочака који живи и ради у Ослу.

Филиповићева каже да су ове године изабрали острво Брионе, прелијеп природни амбијент гдје ствараоци имају прилику да се изразе најбоље што знају.

“Центар за културу и информисање добро сарађује са Медицинским факултетом, па у акцији учествују и страни студенти. Задатак нам је када се радови заврше да организујемо изложбу ове године у Центру за културу и информисање”, рекла је Филиповићева.

Она се захвалила Казнено-поправном заводу што је омогућио да се ликовна радионица одржи на острву Бриони, као и Мисији ОЕБС-а у БиХ, која је сносила трошкове набавке сликарског материјала.

Ликовна радионица завршава се данас.

Посљедњи текстови

Унаприједити саобраћајну инфраструктуру, проширити капацитете Медицинског факултета

Унапређење саобраћајне инфраструктуре на подручју Фоче, градња новог студентског павиљона и новог објекта овдашњег Регионалног центра Института за јавно здравство РС, капитални...

Уједињена Српска: Чврста подршка институцијама Републике Српске

Уједињена Српска чврсто стоји у одбрани институција Републике Српске, било да је ријеч о предсједнику Републике, о другим институцијама или питању њене...

Помен за погинуле хероје на Кобиљачи

На данашњи дан 1995. године, у рејону Кобиљаче на Трескавици погинуло је 13 бораца Војске Републике Српске. Својим херојством и пожртвованошћу уткали...

Сутјеска дочекује Фамос

У заосталој утакмици седмог кола Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске данас дочекују Фамос из Источне Илиџе. Са 10...

Више приградских насеља и села сутра без струје

Више приградских насеља и села на подручју општине Фоча сутра ће бити без напајања електричном енергијом, због радова у Електропреносовој трафостаници.

Срђан Драшковић изабран за новог предсједника ОО Уједињене Српске

Срђан Драшковић изабран је за предсједника Општинског одбора Уједињене Српске у Фочи. На изборној скупштини Одбора истакнуто је да ће у фокусу...

Фоча: Усвојена Резолуција о заштити и неповредивости права Српске

Одборници Скупштине општине Фоча једногласно су усвојили резолуцију у којој се изражава подршка институцијама Републике Српске у борби за заштиту надлежности Републике...

СО Фоча: Проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су одлуку којом је проширена зона заштите изворишта „Чесме“ и „Лучка врела“ са којих се Фоча снабдијева...

Усвојен Извјештај о извршењу Буџета за прву половину 2023.

Извјештај о извршењу Буџета Општине Фоча за прву половину ове године усвојен је на данашњој сједници локалног парламента. За овај документ гласало...

Сјећање на српске јунаке страдале на Трескавици

Код Централног споменика погинулим борцима и цивилима сутра ће бити служен парастос за припаднике Војске Републике Српске који су погинули 4. октобра...