Насловна Друштво Лисице све чешће обилазе контејнере

Лисице све чешће обилазе контејнере

28 C
Foča

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте дивљачи усљед смањеног одстрела због престанка откупа крзна.

И у Фочи посљедњих година лисице све слободније шетају градским улицама, а Душаново је једно од насеља гдје је тај проблем изражен.

Мјештани причају да су се лисице настаниле на зеленим површинама и у јазбинама у близини аутобуске станице и да их је све више.

Веско Огњеновић из Душанова прича да свакодневно виђа лисице, али да му не сметају.

“Свако вече их гледам, сиђу до контејнера, пребирају по њима, крећу се нормално, ослободиле су се и постале више домаће животиње. Што се тиче штете, једино покупе по које маче кад се негдје мачка окоти, а остало немају шта, једино по контејнеру пребирају, можда понегдје и неку коку однесу, морају и оне од нечег да живе”, каже Огњеновић.

Он сматра да су у височијим предјелима лисице остале без хране, јер, како истиче, села су празна.

“Искрено, мени не сметају, нема ту ни бјеснила, ништа, само их је потреба за храном натјерала да сиђу у град. Не плашим се да могу пренијети болест, нема тог бјеснила, мислим да су то само приче да је лисица бијесна и да је због тога сишла у град”, наводи Огнејновић.

Ипак, ловци упозоравају да су се лисице превише намножиле и да се све чешће њихова бројност примјећује гдје их раније није било, те да је ријеч о врсти дивљачи која је велики преносилац заразних болести.

Главни лововођа фочанског Ловачког удружења “Бакић” Крсто Ивановић каже да је смањен број одстрела лисице, јер заинтересованост ловаца није као за одстрелом дивље свиње.

“Лисица се раније више ловила, а један од разлога је велика заштићеност животиња, јер се трофеј лисице- крзно више не откупљује нити се употребљава у изради конфекције, тако да је и сам одстрел лисица смањен”, каже Ивановић.

Он истиче да лисице праве штету, како у ловишту, јер уништавају легла зечева и ланади, тако и на приватним имањима гдје им је мета домаћа перад.

“Наш циљ је да бројност држимо под контролом, да се смањи њихов број одстрелом, а у урбаним зонама то је тешко и потребно је да грађани упуте допис Ловачком удружењу и Ветеринарској станици да се проба протјерати лисица из насељеног мјеста, а да се одстрел изврши у предвиђеном простору у шумама и около гдје се то може урадити”, наводи Ивановић.

Он је појаснио да је према закону забрањен лов у насељеним мјестима, најмање 200 метара од насељеног објекта.

“Покушати ухватити лисице у замке да се измјесте у даље крајеве. Одстрел се може извршити уз посебно одобрење и организовано стручно лице”, рекао је Ивановић.

Он је додао да је тровање дивљачи законом забрањено.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...