Насловна Друштво Лица са инвалидитетом уз подршку студената показала свој умјетнички дар

Лица са инвалидитетом уз подршку студената показала свој умјетнички дар

7.9 C
Foča

Фочанско удружење слијепих и слабовидих и студенти Медицинског факултета организовали су данас у Фочи културно-умјетнички програм “Моусике” и изложбу рукотворина, чиме су жељели да покажу и поруче  да особе са инвалидитетом знају да буду веома креативни и да заслужују већу подршку ширег друштва.

Осим чланова Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих из Фоче, учествовали су и чланови удружења слијепих и слабовидих из Источног Сарајева, Зворника и Власенице, те штићенице Дома за лица са инвалидитетом из Вишеграда и чланови фочанског Удружења особа са тешкоћама у развоју “Трачак наде”.

У сали Градског позоришта, учесници програма рецитовали су своје стихове, пјевали и плесали, показали су да знају и лијепо да свирају, а затим су у Центру за културу и информисање организовали изложбу плетених, везених, украсних и разних ручних радова.

Дефектолог Дома за лица са инвалидитетом из Вишеграда Маја Вукадиновић каже да своје кориснице свакодневно спремају кроз умјетничке секције и да једва чекају да их неко позове да би показале шта знају.

“Представили смо се кроз пјесму и рецитацију, а наша корисница Загорка Кљајић је свирала хармонику, она је самоука, све пјесме сама научи, много је музикална. Много смо захвални студентима из Фоче, увијек се сјете наше установе и наших корисница, што њима много значи”, каже Вукадиновићева.

У програму је учествовао и секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Јовица Мијатовић.

“Пишем есеје, приповјетке, пјесме, а за ову прилику одрецитована је моја пјесма о нашој недавно преминулој чланици Сањи Божић са Сокоца. Људи са инвалидитетом знају да буду веома креативни, само друштво треба мало више да стане иза њих, да им пружи финансијску и сваки други вид подршке”, рекао је Мијатовић.

Студенткиња Одсјека специјалне едукације и рехабилитације Медицинског факултета у Фочи Адријана Јанковић каже да су програм назвале изворним грчким термином “Моусике”, што значи умјетност муза.

“Музе су биле инспирација свим умјетницима, а овим програмом хтјели смо да одамо признање свим женама и мајкама. Циљ нам је да пробудимо свијест шире јавности о особама са инвалидитетом, да покажемо колико и шта све они могу”, рекла је Јанковићева.

Она је подсјетила да су студенти Медицинског факултета недавно организовали и осмомартовску добротворну акцију за штићенице Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

Предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих Фоче, Чајнича и Калиновика Дара Ђајић каже да им је циљ да окупе што више инвалидних организација и да остваре што бољу сарадњу.

“Ми смо и ранијих година организовали књижевне вечери, изложбе помагала особа са инвалидитетом, шаховске турнире, у складу са нашим могућностима. Иначе смо удружење од посебног јавног интереса и сматрамо да заслужујемо мало више пажње друштва”, рекла је Ђајићева и захвалила се студентима из Фоче на сталној подршци.

Организацију културно-умјетничког програма “Моусике” помогли су фочанска Туристичка организација, Музеј Старе Херцеговине и Центар за културу и информисање Фоча.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...