Насловна Друштво Мале хидроелектране-монструми који уништавају фочанске ријеке

Мале хидроелектране-монструми који уништавају фочанске ријеке

1.8 C
Foča

„Не дамо фочанске ријеке“, „Мале хидроелектране-велика штета“, „Зауставимо екоцид“, „Вода је слобода“, „Стоп изградњи хидроелектрана на Бјелави“, поруке су које су послали чланови Удружења грађана „Бјелава“ са мирног протеста на Градском тргу у Фочи. Протестно окупљање одржано је у вријеме када је требало да засједа локални парламент, али сједница није одржана због недостатка кворума.

Окупљени чланови Удружења „Бјелава“ перформансима су указали на све неправилности и пропусте у случају изградње малих хидроелектрана на ријеци Бјелави и исказали забринутост тренутним и планираним радовима на изградњи више мини хидроелектрана на осталим фочанским ријекама.

Негативне посљедице изградње малих хидроелектрана на животну средину и уништавање природног блага Фоче приказали су кроз перформанс који су симболично назавали „пијаца природних ресурса“.

Мале хидроелектране су највећи монструми који уништавају фочанске ријеке, поручио је предсједник Удружења „Бјелава“ Јован Дракул:

-Исушена корита у мјесној заједници Миљевина гдје су изграђене четири мини хидроелектране била су нам јасан знак и аларм да кажемо да не желимо више ниједну мини хидроелектрану, јер оне не доносе никакву корист, како локалном становништву, тако ни општини. Према подацима којима располажемо, финансијска корист у протеклој години од четири мале хидроелектране на подручју општине износила 81.000 КМ, што не представља ни један одсто од укупног општинског буџета. Осим тога на цијелој регији се заустављају изградње мини хидроелектрана јер су људи свјесни њихове штетности- рекао је Дракул.

Међу окупљенима су и мјештани Трновача који истичу да желе да одбране своју земљу од нестанка, односно од одузимања ријеке Бјелаве која их снабдијева водом за пиће и за наводњавање. Мјештанин Будимир Ковачевић тврди да је на том подручју приликом извођења радова на изградњи малих хидроелектрана у сливу ријеке Бјелаве нелегално посјечена шума, угрожен рибљи фонд и доведено у питање водоснабдијевање домаћинстава.

Радови у сливу ријеке Бјелаве, лијеве притоке Дрине, почели су у марту ове године.

Еколошки активисти и мјештани, који су у више наврата организовали протесте, оптужили су концесионара , предузеће „Србињепутеви“, да је ушао у приватне посједе без ријешних имовинско-правних односа и без свих потребних дозовола и одобрења надлежних институција, те да је пробијајући приступне путеве нелегално посјекао више од 3.000 кубика шуме.

Из предузећа „Србињепутеви“ трвдили су да су у питању само геолошка истраживања за шта су добили рјешење Министарства енергетике и рударства Српске.

Из Удружења „Бјелава“ поручили су да борбу против изградње малих хидроелкетрана и за очување фочанских ријека настављају и даље.

Посљедњи текстови

Фочански парламент враћа се у салу ЦКИ

Скупштина општине Фоча враћа се у зграду Центра за културу и информисање, а самим тим враћа се и радио пренос засједања.

Црвени крст: Пакетићи за школарце у сусрет Светом Сави

Општинска организација Црвеног крста, у сусрет Светом Сави, обезбиједила је пакетиће за ученике подручних одјељења основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“.

„Извор“: Ванредна анализа исправности воде за пиће

Предузеће „Извор“ а.д. Фоча саопштило је да су јутрос узети узорци воде за ванредну анализу здравствене исправности о чијим ће резултатима грађани...

Одбојкаши наставили са поразима, суспендован шампионат за кошаркаше

Након зимске паузе овог викенда настављена је одбојкашка Премијер лига БиХ. На отварању другог дијела такмичења, одбојкаше Маглића...

Митрополит Хризостом и епископ Јоаникије богослуже у храму на Велечеву

Митрополит дабробосански Хризостом и епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије служиће сутра свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког и...