Насловна Друштво Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

0 C
Foča

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000 марака. Вриједну опрему обезбиједиле су четири мале хидроцентрале са подручја општине Фоча у циљу помоћи напорима болничког особља у борби против вируса корона.

Уз помоћ савремених апарата љекари фочанске болнице моћи ће, без напора, да прате и извјештавају о виталним функцијама тешких пацијената током лијечења, као и обољелих од ковида 19. Мониторинг опрема има велику улогу на одјељењима интензивне његе и онкологије.

-Опрему ћемо користити тренутно у ковид јединици интензивног лијечења гдје су критично обољели пацијенти који захтијевају мониторинг кардиоваскуларног система, функцију јетре, бубрега и других органа који су оштећени у таквим систуацијама. Зато морамо пратити стање тих пацијената, а без мониторинга ми смо „слијепи“- рекла је начелница Одјељења за анестезију и реанимацију Универзитетске болнице Фоча, Вања Старовић.

Набавка ламинарне коморе од изузетне је важности у лијечењу онколошких пацијента.

-Онколошки пацијенти захтијевају интензивно лијечење јер је за њих вријеме веома важан фактор. Да бисмо могли да их адекватно лијечимо неопходно је да се прати стање и да сви лијекови буду припремљени на вријеме уз помоћ ламинарнe коморe-појаснила је начелница Онколошког одјељења УБ Фоча, Јелена Владичић Машић.

Власници четири мале хидроцентрале са подручја Фоче, међу којима су „ЕРС“, „Електрос“, „Симинг трејд“ и „Хидроинвест“ нашли су се међу првим донаторима који су у вријеме пандемије вируса корона притекли у помоћ Универзитетској болници у којој се лијече пацијенти са регије Горње Подриње и цијеле Херцеговине.

-Колеге су дошле на идеју да у вријеме пандемије помогнемо болници у Фочи, стубу борбе са вирусом корона. Сви смо се удружили и донирали онолико колико смо могли-рекао је директор хидроелектране „ЕРС“ Мирослав Дивчић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић уручио је донаторима захвалнице на опреми која ће и након борбе са вирусом корона помагати љекарима да правовремено реагују и спасавају животе најугроженијих пацијената.

-Са овом изузетно вриједном и неопходном опремом квалитет лијечења наших пацијената подићи ћемо на виши ниво-истакао је Марић.

Болници у Фочи недавно је за реконструкцију и припрему простора ковид одјељења Компензациони фонд Републике Српске одобрио више од пола милиона марака.

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...