Насловна Друштво Мајкама четворо и више дјеце 750 КМ све док је једно од...

Мајкама четворо и више дјеце 750 КМ све док је једно од дјеце малољетно

8.3 C
Foča

Мајке које имају четворо и више дјеце, а које су незапослене, од септембра остварују накнаду од 750 КМ и оствариваће је све док је бар једно од дјеце малољетно, пренијели су медији.

Међу условима и критеријумима у одлуци коју је донијела Влада Републике Српске стоји да ће накнаду од 750 КМ остварити мајке све док најмлађе од четворо и више дјеце не наврши 18 година.

Ова одлука Владе ступила је на снагу у четвртак, 15. септембра.

Финансијска помоћ успостављена овом одлуком односи се на 2022. годину, а права из ове области ће бити предмет законске регулативе чија примјена се очекује ступањем на снагу 1. јануара наредне године, као трајна мјера пронаталитетне политике.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку којом се обезбјеђује финансијска помоћ незапосленом родитељу четворо и више дјеце, у циљу подршке породицама са четворо и више дјеце и помоћи одржавању квалитета породичног живота.

Одлуком су прописани услови које је потребно да испуњава родитељ како би остварио право на финансијску помоћ – да је незапослен, да има четворо или више дјеце, од којих је најмлађе дијете у доби до 18 година живота, односно, од којих је једно од дјеце малољетно. Затим, да има држављанство БиХ/Републике Српске и да има мјесто пребивалишта у Републици Српској и територији Брчко дистрикта са ентитетским држављанством Српске, на дан ступања на снагу ове одлуке.

Финансијска помоћ по овој одлуци обезбјеђује се у мјесечном износу од 750 КМ, почев од септембра, на начин да се за родитеље који су у евиденцији ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту као корисници неког од права из дјечије заштите обезбјеђује одмах, а за све остале родитеље по подношењу пријаве на јавни позив, и по утврђивању испуњености услова и рокова прописаних одлуком.

Јавни позив расписаће Министарство породице, омладине и спорта, и објавити га у Службеном гласнику Републике Српске, једним дневним новинама и на интернет страници Министарства.

По објављивању јавног позива, потребно је да они родитељи који нису корисници права из дјечије заштите посредством Јавног фонда за дјечију заштиту, а који ће финансијску помоћ добијати аутоматски, по основу евиденција које води овај фонд, поднесу захтјев за финансијску помоћ са потребним доказима на адресу Министарства породице, омладине и спорта: Трг Републике Српске један, Бањалука. Јавни позив биће отворен 30 дана.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...