Насловна Друштво Медицински факултет: Комплетиране специјалистичке студије

Медицински факултет: Комплетиране специјалистичке студије

7.9 C
Foča

На Медицинском факултету у Фочи данас је почела двосеместрална специјалистичка настава, чиме су на специјалистичким студијама у овој установи први пут обједињени практични и теоријски дио наставе.

Специјалистичка настава је за сада организована за хируршке гране и за физикалну медицину и рехабилитацију.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да је ово велики искорак за ову установу и почетак новог циклуса у организацији студија.

„Надам се да ће се од наредне године укључити и остале катедре. Већ имамо неколико њих, као што су катедре за педијатрију, интерну, породичну медицину, болести зуба, оралну хирургију, које ће врло брзо кренути са организовањем двосеместралне специјалистичке наставе“, рекао је Бокоњић.

Он је истакао да сада комплетно могу да испрате специјализанта од првог до задњег дана и да му, осим практичног, могу понудити и теоријски дио наставе.

„До сада су наши кандидати, који код нас специјализирају, одлазили на двосеместралну наставу на друга мјеста, а сада ће се на још бољи начин уклопити у комплетну организацију наше специјаизације. Веома је важно и што ће наш млади кадар бити заједно са еминентним професорима из региона који држе предавање и то је још један вид стасавања, сазријевања и раста наше установе“, истакао је Бокоњић.

Шеф катедре за хируршке гране Медицинског факултета у Фочи Ненад Лаловић каже да се настава одвија у турнусима од по пет радних дана.

„Поред домаћег кадра, професори су са медицинских факултета из Републике Српске и БиХ, као и еминентни професори из Љубљање, Ниша, Београда, Новог Сада, Ријеке, а на анестезиологији имамо и једног предавача из Лондода“, рекао је Лаловић.

Професор Вјекослав Митровић, координатор за специјалистичку наставу на Медицинском факултету, наводи да су специјалистичке студије организоване од 2015. године, али је ово први пут да организују двосеместралну специјалистичку наставу и то уз помоћ домаћих и професора из окружења.

„Ово је велика ствар за све специјализанте. Поред практичног искуства, добиће и теоретско знање“, рекао је Митровић.

Игор Симанић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације из Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику из Београда, специјализантима ће држати предавања из области физикалне медицине и рехабилитације.

„То је грана медицине која дође негдје на крају и неодвојива је од медицине. Осим

предавања, потрдићемо се да приближимо и установу из Београда, на чијем сам челу, доступном за специјализанте, да би и практично могли да виде што више пацијената са том патологијом, јер то је велики бенефит за њих“, навео је Симанић.

Двосеместралну специјалистичку наставу похађа 27 специјализаната из Републике Српске.

Љубинко Петковић из Болнице „Свети врачеви“ из Бијељине, који је 2014. године дипломирао на Медицинском факултету у Фочи, при крају је специјализације на урологији.

„Драго ми је што се као ђак ове куће враћам међу драге професоре и пријатеље, тамо гдје сам стекао темељна медицинска знања. Специјализација урологије траје шест година, завршио сам клинички дио на Војномедицинској академији у Београду и сада настављам овдје са теоријским дијеловима и надам се ускоро испиту“, рекао је Петковић.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...