Насловна Друштво Медицински факултет у Фочи тестирањем на антитијела истражује имунитет на ковид

Медицински факултет у Фочи тестирањем на антитијела истражује имунитет на ковид

-5 C
Foča

Вирус корона, у облику каквом се појавио ове године, велика је непознаница за научнике, а на два медицинска факултета у Српској- у Фочи и Бањалуци, надају се да би доста одговора требало да понуди истраживање које припремају, а у оквиру којег ће тестирати око 6.000 људи на присуство антитијела на овај вирус.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић изјавио је Радио Фочи да ће се велика модерна студија два факултета, заједно са Министарством здравља и Институтом за јавно здравство Српске, бавити истраживањем и проучавањем  евентуалне прокужености становништва на инфекцију ковид 19, а чији резултат ће показати пресјек стања који би инфектолозима и епидемиолозима, као и свим другим службама, требало да помогне да се  што боље припреме за евентуални други талас вируса.

Он је навео да је урађен елаборат пројекта, те да би у наредних десетак дана требало да се договори прецизна методологија студије, а почетак самог тестирања се очекује у јулу или августу.

„Студија подразумијева прављење репрезентативног узорка, који ће бити стратификован на нивоу Српске сходно демографској анализи и извјештају Завода за статистику о броју становника по општинама. Направиће се узорак који ће бити репрезент комплетне популације, гдје ће се у бројачном изразу пратити прокуженост становништва, а на основу чега би се могли донијети закључци колико је било асимптоматских случајева, односно колико је људи у ствари било заражено“, каже Бокоњић.

Он је нагласио да је додатно интересантно да ће се, ако крене други талас заразе, са чим се већина епидемиолога слаже,  пратити узоркована група.

„Да видимо шта се с њима дешава у другом таласу, да ли они што су били заражени поново оболијевају и колики је титар антитијела остао у њиховој крви, што ће помоћи у доношењу коначног закључка колики је имунитет на ковид. Пуно има недоумица, што је нормално, јер ово је један сасвим нови вирус са којим се сусрећемо“, оцијенио је је Бокоњић.

Узорковање ће се радити по општинама, а величина случајног узорка, у којем ће бити заступљено становништво од најмањег до најстаријег узраста, одређиваће се на основу величине општине.

„Још дискутујемо о величини узорка, имамо читаву групу статистичара која ради на томе, а прелиминарни предлог у елаборату је да то буде узорак од 5.000 до 6.000 људи. И друге земље су почеле такве студије-тренутно се раде у Србији, Њемачкој, Кини, САД-у и многим другим земљама“, појаснио је Бокоњић.

Тестирање се ради анализом узорака крви. Факултети у Српској добро су опремљени, а набављаће се и нова опрема.

„У зависности која антитијела на тржишту изаберемо за тестирање, од те фирме ћемо добити и опрему. Студија се ради на нивоу читаве Српске, али још се нисмо тачно договорили на колико локација ће се изводити само тестирање, а морамо договорити анкетне и тимове људи који ће скупљати узорке по истом протоколу и методологији, што ће значити додатну опрему за наше лабораторије“, рекао је Бокоњић.

Ово истраживање могло би дати и одговор на питање евентуалне повезаности вируса корона са масовним обољењима становништва у Српској током јануара и фебруара,  прије него што су званично регистровани први случајеви ковида 19.

„То је још једна од теза о којима ћемо дискутовати, али није то нешто што се само овдје провлачи кроз медије и кроз разговоре између људи, такве ствари се причају и у Кини, да је евентуално епидемија можда настала на југу Кине, а касније када је достигла јачину и испољила се у болест са карактеристикама које има сада тек онда експлодирала у Вухану. Па да је било и у Француској у децембру, одређена група њихових научника то говори. Јасно да ће нам ово истраживање указати, ако се појави да је доста људи прокужено, да имају антитијела, значи да су пребољели или барем имали контакт са тим вирусом, тако да би се и на то питање могао дати одговор, било да је позитиван или негативан“, закључио је Бокоњић.

Он је додао да ће истраживање највјероватније почети када први талас вируса корона комплетно прође или се сведе на минимум.

Последњи текстови

Извјештавање о корони обиљежило 44. годину постојања Радио Фоче

Извјештавање у доба епидемије вируса корона и за Радио Фочу је био посебан професионални изазов, који је захтијевао  додатни степен ангажовања и...

Радио Фоча слави 44.рођендан

Најстарији електронски медиј Фоче, Радио Фоча, данас слави 44.рођендан. Грађани Фоче су се 26.новембра давне 1976. године упознали са...

Акција АМС у Фочи: Возила углавном добро припремљена за зимске услове

Бесплатна контрола уређаја на возилима, коју је данас у Фочи организовао Ауто-мото савез Српске, показала је да су Фочаци своја возила добро...

Против Мостарца поднесен извјештај због ненамјенског кориштења буџетских средстава

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, поднијели су Окружном јавном тужилаштву Требиње, извјештај против лица М.П. из Мостара, због постојања основа сумње да...

Почиње вакцинација против сезонског грипа

Регионални центар Института за јавно здравство Фоча набавио је 1.200 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 150 доза комерцијалне вакцине.