Насловна Друштво Медицински факултет Фоча: Стигли студенти из Индије

Медицински факултет Фоча: Стигли студенти из Индије

12.5 C
Foča

Студентима из Италије, Египта и земаља региона који на Медицинском факултету у Фочи од новембра прошле године редовно похађају наставу на студијском програму медицина на енглеском језику придружила се група студената из Индије. Наредних дана очекује се и долазак студената из Бангладеша.

Да Фоча и овдашњи Медицински факултет, као прва високошколска установа у Српској која је увела студијски програм на енглеском језику, нуде одличне услове за студирање сагласни су у Агенцији за образовање студената у иностранству „Варлин“ из Индије, која је посредовала при упису студената.

-Први утисак на мене оставио је студентски дом, јер је то одлично мјесто за живјети шест година. Обишли смо и зграду у којој је смјештен факултет, учионице и лабораторије. Веома сам задовољан-рекао је Багван Синг, заступник Агенције.

У Агенцији „Варлин“ кажу да након петанестогодишњег искуства Фочу виде као једну од најбољих дестинација за школовање студената из иностранства. Посебно истичу услове смјештаја.

-Обишли смо много универзитета и факултета и видјели смо да је у Фочи један од најбољих смјештаја за студенте. Задовољни смо удобношћу, али је мали проблем храна, односно навике у исхрани људи из Индије, што ћемо ријешити наредних дана-каже Прадип Кумор Шасма, заступник Агенције.

Диплома коју студенти из иностранства добију у Фочи међународно је призната и са стеченим знањем након шестогодишњег школовања моћи ће да раде у својој земљи, истиче декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић.

-Са Националним савјетима земаља из којих студенти долазе већ дуго година смо припремали документацију да признају нашу диплому. Прије него што дођу студенти полажу пријемни испит Медицинског факултета у Фочи, али осим тога и пријемни испит своје земље. Кад то положе могу доћи да студирају код нас и по завршетку студија аутоматски им се признаје диплома, те могу да раде у својој земљи-рекао је Бокоњић.

Помоћник декана за студије на енглеском језику Недељка Ивковић нада се да ће се студенти из Индије брзо прилагодити на начин живота, као што је то био случај са њиховим колегама који су у Фочу стигли јесенас.

-Пресрећни смо јер се коначно остварио наш сан да Медицински факултет у Фочи буде интернационална школа. Да нам долазе студенти из цијелог свијета, јер смо дошли до нивоа да имамо шта показати и да имамо вриједности које можемо понудити страним студентима, да дођу и студирају овдје-рекла је Ивковићева.

Након доласка студената из Бангладеша, који се очекује наредне седмице, студијски програм медицина на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи похађаће укупно 24 студента из иностранства.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...