Насловна Друштво Медицински факултет Фоча: Студенти и особе са Дауновим синдромом уче једни...

Медицински факултет Фоча: Студенти и особе са Дауновим синдромом уче једни од других

4.6 C
Foča

Директор Даун синдром центра из Бањалуке Зоран Јелић  и декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић потписали су данас споразум о учешћу студената дефектологије ове високошколске установе у програму социјалне рехабилитације и радног оспособљавања особа са Дауновим синдромом у комуни на Јахорини.

Претходно је, у амфитеатру Медицинског факултета, Даун синдром центар организовао предавање студентима на којем је приказан и краћи филм о врстама терапија које овај центар примјењује у свом раду, као и начину на који приступа радном оспособаљавању особа са Дауновим синдромом.

Директор Даун синдром центра Зоран Јелић рекао је да је потписивање споразума са Медицинским факултетом у Фочи за њих историјски догађај и да од данас ништа више неће бити исто за особе са овим синдромом.

Он је појаснио да ће студенти из Фоче учествовати у раду Даун синдром комуне на планини коју је овај центар организовао на Јахорини у сарадњи са Олимпијским центром „Јахорина“, гдје ће се њихови чланови обучавати за радна занимања конобара, собарице, хигијеничара, радника у вешерају.

„Јуче су студенти дефектологије из Фоче били на Јахорини, гдје су се дружили са особама са Дауновим синдромом, заједно са њима засадили 30 стабала и имали прилику да уживо виде како изгледа програм социјалне рехабилитације. За све ово што смо постигли захвални смо Влади Републике Српске, која нас подржава од првог дана“, истакао је Јелић.

Он је додао да учешће студената у њиховом програму пружа прилику да се измијени свијест свих људи о особама са Дауновим синдромом, те да су данас студентима уручили протокол како се саопштава дијагноза особе са Дуановим синдромом.

„Овим споразумом биће укључен дефектолог приликом саопштавања дијагноза, што је много битно први пут када вам неко каже шта је то Даунов синдром“, навео је Јелић.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да је ово за њих специфичан догађај, јер су имали прилику да се увјере како једна група ентузијаста својим радом руши догму да се са оваквом дјецом не може много постићи, те да је потписивање споразума за њих од велике важности.

„Прво што ми добијамо нову наставну базу и када год буду на Јахорини, наши студенти, асистенти и наставници са одсјека специјалне едукације и рехабилитације ће учествовати у раду са дјецом. Друга ствар што нам њихов рад показује да се ентузијазмом може много постићи и ми смо спремни да им максимално помогнемо у њиховом раду, а истовремено да учимо од њих многе ствари“, рекао је Бокоњић.

Он је поручио да основни циљ Медицинског факултета није само да створи доброг доктора, стоматолога и дефектолога, већ прије свега доброг човјека у чему ће им много помоћи сарадња са Даун синдром центром.

Чланови Даун синдром центра пресрећни су због дружења у Фочи и будуће сарадње са студентима дефектологије.

„Ово је одлично, много ми се свиђа. Код мене је осмијех увијек нам лицу, ја сам веома поносна и срећна дјевојка“, каже двадесетшестогодишња Николина Савић из Приједора.

Дружење у Фочи завршено је фудбалском утакмицом у којој су учествовали чланови Даун синдром центра и студенти уз поруку „Фудбалом против стигме“.

Посљедњи текстови

Бесплатно скијање за дјецу из Фоче на скијалиштима на Јахорини и у Чајничу

Општина Фоча обезбиједила је бесплатан превоз и ски пас у Олимпијском центру „Јахорина“, те на скијалишту „Злодо“ код Чајнича, за дјецу скијаше...

Сутра пливање за Часни крст на Ћехотини и Бистрици

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи сутра ће бити први пут организовано код Градског стадиона.

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...