Насловна Друштво Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

11.6 C
Foča

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у друштву и заједници. Овим поводом, али и поводом Свјетског дана вида и 29 година постојања Савеза слијепих Републике Српске у Фочи је данас уприличено дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда.

Предсједница Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича Дара Ђајић истиче да се ово Удружење обраћало локалној заједници за помоћ како би се особама са оштећеним видом олакшао живот уклањањем архитектонских баријера као и постављањем звучних сигнала на семафоре, ради безбједнијег кретања: „Тражили смо да се уграде звучни сигнали на два семаформа у Фочи како би слијепа и слабовида лица, али и остала инвалидна лица, могли безбједније да пређу улицу, и тај захтјев смо упутили у Станицу за безбједност саобраћаја. Од општине смо тражили постављање приступних рампи испред Центра за социјални рад и канцеларија Фонда ПИО, како би се уклониле архитектонске баријере,  и надамо се да ће нам то бити одобрено из општинског буџета. Ми немамо загарантована средства у локалном буџету, а ове године удружење је од Општине Фочас добило 400 марака, тако да нисмо у стању да сами финансирамо ове пројекте“, рекла је Ђајићева.

Удружење слијепих из Горажда окупља 90 чланова. Како напомиње предсједник Удружења Рашид Боровац, раније су имали обезбјеђено три хиљаде марака из градског буџета на годишњем нивоу, али промјеном локалне власти та средства су укинута. „Раније смо редовно добијали, сваког мјесеца, по 250 км из градског буџета. Смјеном претходног градоначелника ми више тих средстава немамо, до сада смо добили 600 марака, а да ли ћемо добити још нешто до краја године не знам“, каже Боровац.

Највећим дијелом, рад и акције Удружења се финансирају од чланарина додаје Боровац. „Годишња чланарина је 12 марака и плаћа је доста чланова. Ми смо у прошлој години имали акцију обезбјеђивања печеница за празнике за 50 чланова. Поред тога два пута смо дијелили прехрамбене пакете у вриједности од око 70 марака“, рекао Боровац.

Удружење слијепих из Горажда поклонило је фочанској организацији Брајев папир и четири бијела штапа за слијепе особе. Пријатељи из два удружења, поводом Међународног дана бијелог штапа, посјетили су и Музеј Старе Херцеговине у Фочи.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.