Насловна Култура Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

-9 C
Foča

Новинар и публициста, вишедеценијски члан Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије, Миленко Мишо Тодовић објавио је трећу књигу „Становништво фочанског краја кроз историју“. Ово је његова четрнаеста књига, а десета о завичају.

Послије књига „Путници и путописци о Фочи од 15. до 21. вијека“ и „Очи у очи–по Фочи. Занимљивости о фочанском крају“, на ред је дошла етнолошка и социолошка расправа о Фочи.

Аутор евидентира више од 2900 православних, муслиманских, католичких и јеврејских породица које су живјеле или сада станују у овом древном старохерцеговачком граду.

-Књига је настала као вишедеценијско истраживање архивске грађе и извора првог степена, књиге рођених, вјенчаних и умрлих, школских дневника и бирачких спискова-појашњава аутор.

Историчар Борисав Челиковић, као рецензент, оцењује да је ријеч о дјелу изузетне вредности, не само за фочански крај на који се односи.

-Прегледно, досљедно и систематично урађено може служити као добар примјер будућим истраживачима, док ће истраживачима фочанског краја, бити темељ проучавања–пише Челиковић.

-Ова књига Миленка Тодовића, сама по себи је својеврсна енциклопедија Фоче, или, одмјереније речено, најбогатији и сасвим сигурно најзначајнији прилог и база за једно такво дјело, уколико би се оно темељило на тако високим критеријумима, каквих се држао аутор–биљежи Душан Миловановић, уредник више издања Вечерњих новости и публициста.

Фасцинантно је, додаје он, и како се Тодовић, од почетка до краја своје студије, одмјерено, одговорно и суверено креће кроз толике изворе и тако огромну литературу-75 извора архивске грађе Турске, Југославије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Србије, више од 400 књига и новинских текстова- дајући сасвим увјерљиве и прихватљиве судове над чињеницама које су понекад и историјски проблематичне.

Посљедњи текстови

Нови квар на далеководу Заваит

Због квара на далеководу који електричном енергијом напаја подручје Заваита, мјештани тог фочанског села понову су без електричне енергије.

Мештревац добио струју, настављена поправка далековода

Сви кварови на далеководу Мештревац отклоњени су и потрошачи у том фочанском селу имају струју, потврђено је за Радио Фочу у електродистрибутивној...

Заваит и дио Челебића добили струју, почела поправка далековода у Мештревцу

Радници фочанске Електродистрибуције успјели су да отклоне кварове на дијелу електромреже, па су након више дана електричну енергију добили мјештани Заваита и...

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први...

Крсто Ивановић искључен из фочанског ДНС-а

Предсједништво ОО Демократског народног савеза Фоча искључило је из чланства ове партије Крста Ивановића због кршења Статута и непоштовања одлука органа странке,...