Насловна Култура Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

1.2 C
Foča

Новинар и публициста, вишедеценијски члан Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије, Миленко Мишо Тодовић објавио је трећу књигу „Становништво фочанског краја кроз историју“. Ово је његова четрнаеста књига, а десета о завичају.

Послије књига „Путници и путописци о Фочи од 15. до 21. вијека“ и „Очи у очи–по Фочи. Занимљивости о фочанском крају“, на ред је дошла етнолошка и социолошка расправа о Фочи.

Аутор евидентира више од 2900 православних, муслиманских, католичких и јеврејских породица које су живјеле или сада станују у овом древном старохерцеговачком граду.

-Књига је настала као вишедеценијско истраживање архивске грађе и извора првог степена, књиге рођених, вјенчаних и умрлих, школских дневника и бирачких спискова-појашњава аутор.

Историчар Борисав Челиковић, као рецензент, оцењује да је ријеч о дјелу изузетне вредности, не само за фочански крај на који се односи.

-Прегледно, досљедно и систематично урађено може служити као добар примјер будућим истраживачима, док ће истраживачима фочанског краја, бити темељ проучавања–пише Челиковић.

-Ова књига Миленка Тодовића, сама по себи је својеврсна енциклопедија Фоче, или, одмјереније речено, најбогатији и сасвим сигурно најзначајнији прилог и база за једно такво дјело, уколико би се оно темељило на тако високим критеријумима, каквих се држао аутор–биљежи Душан Миловановић, уредник више издања Вечерњих новости и публициста.

Фасцинантно је, додаје он, и како се Тодовић, од почетка до краја своје студије, одмјерено, одговорно и суверено креће кроз толике изворе и тако огромну литературу-75 извора архивске грађе Турске, Југославије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Србије, више од 400 књига и новинских текстова- дајући сасвим увјерљиве и прихватљиве судове над чињеницама које су понекад и историјски проблематичне.

Посљедњи текстови

Повећан водостај свих ријека на подручју Фоче

Усљед обилних падавина на подручју општине Фоча водостај свих ријека је повећан, а за сада нема излијевања из корита потврђено је Радио...

Заваит, Челебићи и Мештревац без струје

Због квара на далеководу потрошачи на подручу Заваита, Челебића и Мештревца су без напајања електричном енергијом. Из Електродистрибуције ТЈ...

Фочанска Александрида: Трајни свједок српске писмености

У организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ и Задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња у Фочи је представљено фототипско издање књиге...

Надошла и мутна Дрина одгодила такмичење младичара

Такмичење у лову младице „Хуко хуко куп Фоча 2021“ одложено је због неповољног водостаја и мутне боје ријеке Дрине, саопштило jе фочанско...

Привремено одузето возило због дуга за казне од 21.428 КМ

Полиција у Фочи привремено је одузела путнички аутомобил марке „ауди“ од Гачанина за којег је утврђено да је повратник у чињењу саобраћајних...