Насловна Култура Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

Миленко Мишо Тодовић: „Становништво фочанског краја кроз историју“

13.9 C
Foča

Новинар и публициста, вишедеценијски члан Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије, Миленко Мишо Тодовић објавио је трећу књигу „Становништво фочанског краја кроз историју“. Ово је његова четрнаеста књига, а десета о завичају.

Послије књига „Путници и путописци о Фочи од 15. до 21. вијека“ и „Очи у очи–по Фочи. Занимљивости о фочанском крају“, на ред је дошла етнолошка и социолошка расправа о Фочи.

Аутор евидентира више од 2900 православних, муслиманских, католичких и јеврејских породица које су живјеле или сада станују у овом древном старохерцеговачком граду.

-Књига је настала као вишедеценијско истраживање архивске грађе и извора првог степена, књиге рођених, вјенчаних и умрлих, школских дневника и бирачких спискова-појашњава аутор.

Историчар Борисав Челиковић, као рецензент, оцењује да је ријеч о дјелу изузетне вредности, не само за фочански крај на који се односи.

-Прегледно, досљедно и систематично урађено може служити као добар примјер будућим истраживачима, док ће истраживачима фочанског краја, бити темељ проучавања–пише Челиковић.

-Ова књига Миленка Тодовића, сама по себи је својеврсна енциклопедија Фоче, или, одмјереније речено, најбогатији и сасвим сигурно најзначајнији прилог и база за једно такво дјело, уколико би се оно темељило на тако високим критеријумима, каквих се држао аутор–биљежи Душан Миловановић, уредник више издања Вечерњих новости и публициста.

Фасцинантно је, додаје он, и како се Тодовић, од почетка до краја своје студије, одмјерено, одговорно и суверено креће кроз толике изворе и тако огромну литературу-75 извора архивске грађе Турске, Југославије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Србије, више од 400 књига и новинских текстова- дајући сасвим увјерљиве и прихватљиве судове над чињеницама које су понекад и историјски проблематичне.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...