Насловна Култура Милунка Савић од српског шињела и пушке до плавог мантила и метле

Милунка Савић од српског шињела и пушке до плавог мантила и метле

11.4 C
Foča

Монодрама „Милунка“ београдског театра „Балкан нови покрет“ изведена је на сцени Градског позоришта у Фочи. Животну причу Милунке Савић, српске хероине из ослободилачких ратова и жене са највише одликовања у историји ратовања изнијела је глумица Весна Станковић.

Овај вишеструко награђивани комад прати Милункин животни пут од дјевојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривница, преко прикључења српској војсци у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, до демобилизације, након чега ради као чистачица у банци.

Цијелог живота имала је потребу да заштити слабе и угрожене, па у Први балкански рат одлази умјесто болешљивог брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, током Брегалничке битке 1913. године рањена је у груди, када се открива њен идентитет.

Иако је са војним правилима било у супротности да жена буде на првој линији фронта, Милунку на њено инистирање да настави да се бори против непријатеља отаџбине, задржавају у јединици.

Борећи се раме уз раме са мушкарцима рањавана је девет пута. У Првом свјетском рату била је дио чувеног „Гвозденог пука“, борила се на солунском фронту и преживјела повлачење српске војске преко Албаније.

За седам година ратовања добила је чак 12 медаља.

Носилац је војне златне Карађорђеве звијезде са мачевима, златне медаље за храборост „Милош Обилић“, ордена Легије части четвртог и петог степена, а као једина жена у свијету одликована је орденом француског Ратног крста са златном палмом.

Послије демобилизације кратко живи у Сарајеву гдје се удала и родила дјевојчицу. Усвојила је још три кћерке и 37 дјеце хранила, подизла и школовала. Отхранила их је радећи као чистачица у банци у Београду. Заборављена од друштва скончала је живот 1973. године.

Глумица Весна Станковић каже да је за њу улога чувене српске хероине била велики изазов и одговорност да је прикаже публици, нарочито што још има живих свједока Милункиног живота.

-У вријеме Милунке Савић у Првом свјетском рату, па нешто мање у Другом свјетском рату, било је таквих хероина. Послије тога их нема. Ми сада немамо тако значајних жена. Постоје значајне научнице, умјетнице и друге жене, али са толико човјекољубља и несебичности више се ниједна није родила-истакла је Станковићева.

Монодрама „Милунка” својеврсна је исповијест храбре жене ратника, али и подсјећање колики је допринос српски народ дао за слободу, те опомена за будуће генерације.

-Срби свако мало ратују са другима, некада и са самим собом. Нажалост, то се некако врти и никако да из своје историје научимо. Зато што ми ништа не памтимо, ни Милунке, ни како су нас ти наши квази пријатељи преварили, једанпут, па други, трећи пут издали. Опет има тих неких који би издали Милунку да заврши у Бањичком логору, опет има петоколонаша у нашим редовима. Свакодневно их сусрећемо. Говоре такве страхотне гадости о својим Србима, о својој земљи и онима који су се крваво борили баш на овим просторима прије само 30 година и изгубили јер су Срби. Сви су добили, једино су Срби изгубили-рекла је Станковићева.

Монодрама је настала према тексту глумице Весне Станковић, која је стални члан Југословенског драмског позоришта и оснивач театра „Балкан нови покрет“, у режији  Петра Станојловића. До сада је изведена више од 240 пута широм Европе, Аустралије и Сјеверне Америке.

Посљедњи текстови

Излазност у Фочи 59,9 одсто

У Фочи је затворено свих 36 бирачких мјеста, од којих је једно за гласање у одсуству, а укупна излазност на општим изборима...

Освештани темељи конака монашке келије у Челебићима

У порти Храма Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче  данас су освештани темељи конака монашке келије Светих праведних богородитеља Јоакима и...

ОИК Фоча: До 15,00 часова гласало 40 одсто бирача

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије...

До 11,00 часова излазност у Фочи 17 одсто

На биралиштима у Фочи до 11.00 часова гласало је 2.824 бирача, односно 17 одсто од укупно уписаних у бирачки списак, рекао је Радио...

ОИК: Избори почели без проблема, једно изборно мјесто отворено са закашњењем

У општини Фоча једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем, док за бирачко мјесто у Поповом Мосту подаци о времену отварања нису...