Насловна Друштво Министарство енергетике РС: Изградња МХЕ на Малој и Великој Бјелави значајна за...

Министарство енергетике РС: Изградња МХЕ на Малој и Великој Бјелави значајна за развој општине Фоча

4.6 C
Foča

Министарство енергетике и рударства Републике Српске у потпуности подржава изградњу мини хидроелектрана Бјелава и Мала Бјелава и оне представљају битан пројекат за развој општине Фоча, рекао је данас у Фочи помоћник министра енергетике и рударства Милан Баштинац.

-Сматрамо да је овај пројекат битан с финансијског аспекта развоја општине Фоча, у смислу изградње нових енергетских капацитета на територији Фоче, која обилује енергетским потенцијалом и који значајно може да утиче на побољшање буџета општине- додао је Баштинац.

Навео је да дозвола за припремне радове коју инвеститор посједује омогућава изградњу приступних путева, док је прије почетка изградње мини хидроелектране неопходно прибавити остале дозволе.

-Ту не видимо ништа проблематично и то је оно што радимо на сваком пројекту. Сљедећа активност је рјешавање имовинских односа, пројектовање, урбанистичко-технички услови и на крају прије добијања грађевинске дозволе, еколошка дозвола, која ће бити предмет јавне расправе. У досадашњем пројекту нисмо видјели ништа што би било проблематично у контексту саме екологије- рекао је Баштинац.

Он је позвао грађане и организације које се баве заштитом животне средине да се за све информације обрате министарству.

-Поштујемо њихове иницијативе али исто тако имамо аргументе и одговоре на све њихове недоумице и страхове. У сваком моменту смо спремни да дамо појашњења за било које питање- рекао је Баштинац.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тврде да изградњом мини хидроелектрана на Бјелави не постоји могућност да се угрози водоснабидијевање Фоче.

-Сагледавали смо проблематику евентуалних осталих корисника на сливу. У овом моменту је најбитније да смо разјаснили позицију водозахвата на Великој Бјелави. Чули смо да се људи брину да ли ће бити довољна количина воде за питање водоснабдијевања. Како се ради о релативно блиској зони водозахвата за објекат хидроелетране и водозахвата за водоснабдијевање. Aпсолутно тврдим, а тако је и планирано, да не постоји било каква могућност да се угрози водоснабдијевање Фоче- рекао је Ненад Ђукић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да процедуре добијања дозвола за изградњу мини хидроелектрана нису у надлежности локалне заједнице, већ ресорних министарстава.

-Добили смо информацију да је ово републички пројекат и да је планирано да се на овом простору изграде мини хидроцентрале на ријеци Бјелави. Овдје су надлежности локалне заједнице искључене и ми смо жељели да знамо да ли је инвеститор радио све послове у складу са дозволама које има. Сазнали смо и увјерили се у документацију да је инвеститор добио сагласност за истраживачке радове и приступне путеве. Прије добијања грађевинске дозволе инвеститор треба да добије сагласност за издавање еколошке дозволе, која је предвиђена кроз јавну расправу, у којој ће грађани имати прилику да учествују- рекао је Машић.

Истакао је да је веома важно присуство ресорних министарстава и да је неопходно да њихови надлежни органи контролишу радове на изградњи мини хидроелектрана на Бјелави и Малој Бјелави.

Фочанско предузеће „Србињепутеви“ прије двије године добило је од Владе РС концесију за изградњу и кориштење двије мале хидроелектране на ријекама Бјелава и Мала Бјелава на подручју ове општине. Концесија је додијељена на период од 50 година, а концесионар је прије закључења уговора по основу уступљеног права уплатио 258.039 КМ. Са друге стране, по сваком произведеном киловат-часу плаћаће накнаду од 0,0055 КМ.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...