Насловна Друштво Министарство екологије: Националном парку "Сутјеска" транше редовне

Министарство екологије: Националном парку “Сутјеска” транше редовне

28 C
Foča

Поводом данашње једночасовне обуставе рада и најаве штрајка радника Националног парка „Сутјеска“, огласило се Министарство за просторно уређење,грађевинарство и екологију Републике Српске које је одбацило наводе радника да постоји дугогодишњи проблем финансирања те установе од стране министарства, те истакло да се планиране транше редовно уплаћују.

У допису медијима наводи се да је Министарство упознато са захтјевима Штрајкачког одбора НП „Сутјеска“.

„Апсолутно није тачно да постоји дугогодишњи проблем финансирања и односа ресорног министарства и Јавне установе Национални парк „Сутјеска“. Наиме, од 2015. године, у буџету Републике Српске обезбијеђена су финансијска средства за националне паркове, која се, у редовним мјесечним траншама, уплаћују на рачун ЈУНП „Сутјеска“. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је у буџету Републике Српске за 2021. годину на позицији трансфери за националне паркове планирало 1.080.000 КМ за ЈУНП „Сутјеска“. Исплата наведеног трансфера врши се по планираној динамици, те се 90.000 КМ уплаћује сваки мјесец ЈУНП „Сутјеска“. Сва средства планирана за текућу 2021. годину су дозначена ЈУНП „Сутјеска“, стоји у допису.

Из Министарства додају да је за пословање јавне установе, у складу са позитивним правним прописима Републике Српске задужен директор и управни одбор јавне установе.

„Они су дужни да својим радом и домаћинским пословањем обезбиједе несметано функционисање природног добра које им је повјерено на управљање“, навели су из Министарства за просторно уређење,грађевинарство и екологију.

Радници Националног парка „Сутјеска“ данас су једночасовном обуставом рада затражили од надлежних институција рјешавање финансијских проблема у овој установи и исплату плата.

Радници су навели да им се дугују три посљедње плате, а захтијевају и исплату, како тврде, неисплаћених разлика за више плата из прошле и ове године.

Такође, напоменули су да постоји дугогодишњи проблем финансирања и односа ресорног министарства и Јавне установе Национани парк „Сутјеска“, који није ријешен, како кажу, још од 1996. године.

Најавили су да ће након штрајка упозорења услиједити генерални штрајк и затражили су хитан састанак са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Александар Ковач није желио да даје изјаву медијима, већ је поручио да ће се огласити писаним путем.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...