Насловна Култура „Мирис фочанских ружа“, прича о старој Фочи

„Мирис фочанских ружа“, прича о старој Фочи

37.6 C
Foča

У Центру за културу и информисање синоћ је промовисан роман „Мирис фочанских ружа“, чији је аутор наша суграђанка, Љиљана Рашевић Видојевић.

Ова прича о породицама у времену које обухвата стогодишњи период проткана је љубавним, емотивним, сјетним епизодама, а велики је број слика прошлости Фоче које су књижевницу инспирисале да напише свој пети роман.

Испреплетене су судбине ликова у овом дјелу, описане су старе, патријархалне навике породица, које полако ишчезавају,а које су биле круна традиционалних вриједности и обичаја.И бурни периоди два свјетска рата, суптилно су уткани у роман, што оставља читаоцу простор да сам наслути стање духа тадашњег становништва, њихово понашање и склоности у немирном времену. 

У овом надахнутом роману појављују се и Херцег Шћепан и Мехмед-паша Кукавица, историјске личности, које као дугови из прошлости походе Фочу и разгледају своје творевине, упоређујући тадашње и ново вријеме. 

О књизи су, поред ауторке, говорили професори Радисав Машић и Раде Лаловић, који су позитивно и похвално окарактерисали ово дјело, вјерујући да ће Видојевићева успјешно наставити свој књижевни рад.

Дијелове из романа читала је ученица фочанске гимназије, Марина Вуковић.

Ово је прво књижевно вече након осам мјесеци паузе узроковане пандемијом. Организатори ове књижевне вечери били су Центар за културу и информисање и СПКД „Просвјета“ Фоча. 

Директор ЦКИ, Владимир Пантовић, најавио је за наредни период промоцију неколико књижевних вечери од којих је већ наредног уторка пјеснички сусрет посвећен Луки Цицмилу, професору и пјеснику који је преминуо прије двије године.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...