Насловна Друштво Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

19.9 C
Foča

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници округлог стола, који је у Фочи окупио младе из ове локалне заједнице, Устиколине и Горажда. Скуп под називом „Дрина нас спаја” организовао је Омладински покрет Фоча.

Како би се стало у крај неодговорним појединцима који отпад одлажу на обaлама Дрине млади рјешење виде у строжем кажњавању.

– Генерално функционишемо по принципу казни. Све док имамо слободу можемо да радимо оно што желимо и док неко не покрене иницијативу да се томе стане у крај никада нећемо доћи до рјешења проблема-рекла је Далила Делић из Горажда.

Уз строже казне неопходно је више радити на едукацији, сматра Кемал Шаховић из Устиколине.

-Да би Дрину сачували прво треба да развијемо свијест код људи, најприје код младих, а затим код старијих грађана. Важно је указати да се смеће не баца поред корпи за отпатке или у ријеку и да је потребно раздвојити отпатке, како би се касније могли рециклирати, од чега ће сви имати корист-рекао је Шаховић.

Слично мишљење имају и у Омладинском покрету Фоча. Као један од директних еколошких проблема наводе фекалне и отпадне воде које се испуштају у Дрину.

-Најбољи начин да заштитимо природу је да кренемо од себе, да не остављамо смеће на обалама Дрине и да не стварамо дивље депоније. Личним примјером у заједници можемо направити дугорочан напредак. Имамо информације да ће се у Фочи правити колектори за пречишћавање фекалија, што је добро, али тај процес за сада споро иде- рекао је предсједник Омладинског покрета Фоча Младен Мандић.

Учесници су истакли штетност мини хидроелектрана по животну средину, наводећи да је њихов значај у укупном енергетском систему веома мали.

На скупу који је одржан у оквиру пројекта „Дринска авантура“, млади су разговарали о међуетничким односима и процесима помирења, те проблемима са којима се сусрећу. Представљен је документ „Платформа за мир”, који је потписало више од 70 начелника општина у БиХ.

За учеснике дискусије сутра ће бити организован рафтинг ријеком Дрином.

Округли сто су подржали УСАИД-ов пројекат ПРО-Будућност, који проводи хуманитарна организација Католички сервис помоћи (ЦРС) са Каритасом, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом Бањалука и Међурелигијским вијећем у БиХ.

Посљедњи текстови

За произвођаче млијека у Фочи обезбијеђене стеоне јунице

Реализацијом пословног плана „Проширење кооперантске мреже кроз подршку развоју малих мљекарских фарми на подручју Херцеговине, Романије и Подриња“, седам произвођача млијека из...

Градска пијаца у новом руху

У фочанској Пријекој чаршији отворена је реконструисана градска пијаца, која је, након што је дуго времена била оронула и прилично запуштена, синула...

Дом здравља: Нагло захлађење проблем хроничним болесницима

На сјеверној земљиној полулопти данас је почела јесен. Почетак јесени доноси и ниже јутарње температуре и честу појаву здравствених проблема за хроничне...

Сутјеска-Модрича сутра на Арена спорт ТВ

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Алфа Модричу у деветом колу Прве лиге Републике Српске, а утакмицу ће преносити спортски телевизијски канал...

Реконструисана градска пијаца: Отварање сутра у 8.00 часова

Представници Општине Фоча и швајцарске организације „Каритас“, отвориће сутра у 8.00 часова реконструисану градску пијацу. Степениште, тротоари, ограда и...