Насловна Друштво Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

25 C
Foča

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници округлог стола, који је у Фочи окупио младе из ове локалне заједнице, Устиколине и Горажда. Скуп под називом „Дрина нас спаја” организовао је Омладински покрет Фоча.

Како би се стало у крај неодговорним појединцима који отпад одлажу на обaлама Дрине млади рјешење виде у строжем кажњавању.

– Генерално функционишемо по принципу казни. Све док имамо слободу можемо да радимо оно што желимо и док неко не покрене иницијативу да се томе стане у крај никада нећемо доћи до рјешења проблема-рекла је Далила Делић из Горажда.

Уз строже казне неопходно је више радити на едукацији, сматра Кемал Шаховић из Устиколине.

-Да би Дрину сачували прво треба да развијемо свијест код људи, најприје код младих, а затим код старијих грађана. Важно је указати да се смеће не баца поред корпи за отпатке или у ријеку и да је потребно раздвојити отпатке, како би се касније могли рециклирати, од чега ће сви имати корист-рекао је Шаховић.

Слично мишљење имају и у Омладинском покрету Фоча. Као један од директних еколошких проблема наводе фекалне и отпадне воде које се испуштају у Дрину.

-Најбољи начин да заштитимо природу је да кренемо од себе, да не остављамо смеће на обалама Дрине и да не стварамо дивље депоније. Личним примјером у заједници можемо направити дугорочан напредак. Имамо информације да ће се у Фочи правити колектори за пречишћавање фекалија, што је добро, али тај процес за сада споро иде- рекао је предсједник Омладинског покрета Фоча Младен Мандић.

Учесници су истакли штетност мини хидроелектрана по животну средину, наводећи да је њихов значај у укупном енергетском систему веома мали.

На скупу који је одржан у оквиру пројекта „Дринска авантура“, млади су разговарали о међуетничким односима и процесима помирења, те проблемима са којима се сусрећу. Представљен је документ „Платформа за мир”, који је потписало више од 70 начелника општина у БиХ.

За учеснике дискусије сутра ће бити организован рафтинг ријеком Дрином.

Округли сто су подржали УСАИД-ов пројекат ПРО-Будућност, који проводи хуманитарна организација Католички сервис помоћи (ЦРС) са Каритасом, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузле, Хелсиншким парламентом Бањалука и Међурелигијским вијећем у БиХ.

Последњи текстови

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...

Обустава саобраћаја на путу Фоча-Јошаница

Због реконструкције саобраћајнице, пут Фоча-Јошаница на дијелу код  Универзитетске болнице Фоча, у дужини од 500 метара, од данас до 1.октобра биће затворен...

Мале хидроелектране помогле Универзитетску болницу Фоча

Универзитетска болница Фоча добила је шест апарата за праћење виталних функција и ламинарну комору за припрему онколошких лијекова чија је вриједност 90.000...