Насловна Друштво Млади Руђанин побједник првог Дуатлона "Сутјеска-Пива"

Млади Руђанин побједник првог Дуатлона “Сутјеска-Пива”

-4.4 C
Foča

Први планински Дуатлон „Сутјеска-Пива“, који су у оквиру пројекта прекограничне сарадње са Плужинама, организовали општина Фоча и Клуб брдског бициклизма „Фоча тур“, окупио је данас на Тјентишту 47 такмичара из БиХ и Црне Горе, а најуспјешнији је био тинејџер из Рудог Никола Јовановић.

Шеснаестогодишњи ученик средње саобраћајне школе изузетно захтјевну стазу дугу 47 километара од Тјентишта до Трновачког језера и назад превезао је бициклом и претрчао за три часа и 45 минута.

 „Услови су били отежавајући, јер је било и помало снијега и магле. Сам себе сам изенадио, очекивао сам пласман међу првих 20“, каже побједник.

Бицикло се возило од Тјентишта до 18 километара удаљеног Пријевора, подно највећег врха БиХ, планине Маглић, одакле се трчало до Трновачког језера у Црној Гори, па назад до Пријевора, укупно 11 километара, а онда поново 18 километара спуст бициклом до Тјентишта.

Други је кроз циљ, 15 минута након побједника, прошао првак БиХ у триатлону Милош Бодирога из Требиња.

„У суштини ово је моја дисциплина, али сам ишао лагано, опуштено, јер сезона се завршила, немам тренинге, па ми је ово добро дошло као тест. Стаза је одлична, може да буде за икстрим дуатлон, јер има доста успона, баш је захтјевна, одушевио сам се“, истакао је Бодирога.

Славиша Врећо, члан домаћег клуба „Фоча тур“, који је освојио треће мјесто са временом четири часа и пет минута, каже да стазу зна напамет.

„Сипар, камење, блато, понегдје снијег, а у неким моментима температура испод нуле, али смо се снашли“, рекао је Врећо.

Дуатлон кроз Национални парк “Сутјеска” и Парк природе “Пива” привукао је заљубљенике у бициклизам и планински маратон из 15 градова-  од Тузле, Сарајева, преко Вишеграда и Билеће до Требиња и Подгорице.

Наида Хусић из Живиница, једина жена међу учесницима дуатлона, пласирала се међу првих десет.

Она истиче да је природа предивна и да је надомјестила сав напор потребан да се савлада изузетно дуг успон.

„Призори су феноменални, могле су се видјети срне и друге дивље животиње, зрак је стварно чист, а посебно је задивљујући дио за трчање до Трновачког језера. Нисам правила паузе, иначе то не радим кад возим бицикл и трчим,  али једноставно пожелите да останете барем пола сата да се дивите језеру и планини“, рекла је Хусићева.

Вељко Јованчевић из Подгорице, који је први пут посјетио Национални парк „Сутјеска“ , каже да ће радо доћи и сљедеће године на трку, а нада се да ће се до тада прочути за ово такмичење и да ће бити доста више његових земљака.

„Велики успони, доста макадама, рупа, грубог камења,  веома напорна и захтјевна стаза, али феноменални предјели, тако да је изузетно занимљиво. Организација је била врхунска, мислило се о  свим ситницама- опрема, освјежење, хитна помоћ, све на високом нивоу“, задовољан је трком Подгоричанин.

Дуатлон је дио пројекта прекограничне сарадње Фоче и Плужина „Туризам, адреналин и рафтин авантура ТАРА“, чији је главни циљ промоција овог подручја као јединствене туристичке дестинације.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Фоча Оливера Елез изразила је задовољство одзивом учесника и самом трком.

„Ове године смо кроз пројекат финансирали ово такмичење, да бисмо оснажили удружења која ће идуће године сигурно бити спремнија, наравно уз помоћ обје локалне заједнице, да организују трку, да би она прерасла у традицију. Све активности из овог пројекта служе да би се промоцијом повећале посјете овим прелијепим туристичким дестинацијама“, истакла је Елезова.

И потпредсједник Клуба брдског бициклизма „Фоча тур“ Далибор Врећо вјерује да ће ово постати традиционално такмичење.

„Ми имамо идеално поднебље и потенцијал за развој циклотуризма, који је у експанзији свуда у Европи. У сарадњи са општином Фоча, трудићемо се да организујемо сличне активности и промовишемо циклотуризам, а самим тим и подручје општине Фоча и Националног парка „Сутјеска“, рекао је Врећо.

Мада је било такмичара којима су снијег и ниска температура одговарали, у смислу већег изазова, организатори су, ипак, поручили да ће убудуће настојати да трку организују током љета.

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...