Насловна Спорт МОСИ окупљају такмичаре од 10 до 75 година, али и олимпијце

МОСИ окупљају такмичаре од 10 до 75 година, али и олимпијце

8.3 C
Foča

На Међуопштинским омладинским спортским играма МОСИ, у њиховој  дугој историји, стасавали су бројни спортисти који су у својим каријерама освајали олимпијске медаље, али и медаље на свјетским и европским такмичењима.

Неки од њих су били Владе Дивац, Жарко Паспаљ, браћа Перуничић, Владо Шћепановић. На МОСИ се и данас такмиче учесници  Олимпијских игара а међу њима доминира алтетичарка из Ужица Оливера Јевтић, која је и ове године на 57. МОСИ у Новој Вароши освојила злато у трци на 3.000 метара.

За њу су МОСИ посебна манифестација, јер док је била млађа, због јаке конкуренције никада није успјела освојити медаљу. Како јој је само та медаља фалила у колекцији, одлучила се да се опроба на стазама МОСИ: „Након више од 30 година бављења атлетиком, прву златну медаљу на МОСИ освојила сам 2019.године у Сокоцу. Ово ми је друго злато на овим играма, а надам се да ћу се од такмичења опростити 2024.године када ће се МОСИ одржати у Ужицу, и за те се игре посебно спремам како бих оборила рекорд“, рекла је Јевтићева, која је своју земљу пет пута представљала на Олимпијским играма и то 2000, 2004, 2008, 2012 и 2016.године.

Дара Кнежевић из Пљеваља једна од најстаријих учесника 57. МОСИ

На борилиштима Међуопштинских омладинских спортских игара данас се могу срести учесници свих узаста од 10 до 75 година.

Једна од најстаријих учесница 57. МОСИ у Новој Вароши је седамдесетпетогодишња стонотенисерка Пљеваља Дара Кнежевић, која не зна тачно колико је пута учестовала на МОСИ, али се и данас радује што има прилику да представља свој град: „Увијек је велика част представљати свој град у било ком спорту. Ми смо увјек били добри пријатељи са Фочацима, а посебно са надом Кујунџић, која је била велико име у свијету стоногтениса још у бившој Југославији. На МОСИ је било и побједа и пораза. Нама је битно да играмо, да се дружимо, да одржавамо пријатељства а ако се освоји медаља то је само круна учешћа“, рекла је Кнежевићева.

На овогодишњим играма наступали су и бројни спортисти млађи од 15 година, који се такмичили у разним дисциплинама, од шаха, преко каратеа, до атлетике. Међу њима су се издвојиле двије атлетичарке из Новог Пазара, Саида Мушовић, која има десет година и која је освојила сребрну медаљу на 1.500 метара као и бронзану медаљу у трци на 3.000 метара. „Тренирам атлетику већ четири године и ово ми је прво учешће на МОСИ. Почаствована сам што сам трчала трку са Оливером Јевтић и што сам стајала са њом на побједничком постољу“.

Раме уз раме са Саидом је и њена клубска другарица десетогодишња Умеја Богућанин, која је била трећа у трци на 1.500 метара.

Посљедњи текстови

Недјеља дјетета: Малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ у посјети Музеју Старе Херцеговине

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета малишани старијих васпитних група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ посјетили су Музеј Старе Херцеговине, гдје су им...

Разговор са учитељем Леком: Посвећен рад са дјецом увијек даје плод

Поводом Свјетског дана учитеља- 5. октобра, гост Јутарњег програма Радио Фоче био je учитељ у пензији Алекса Лечић Лека.

Школска игралишта у Драгочави и Броду на Дрини добила рефлекторе

Спортски терени подручних основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ у фочанским мјесним заједницама Брод на Дрини и Драгочава освијетљени су рефлекторима....

Земљотрес грешком лоциран код Фоче

Доста медија пренијело је, позивајући се на податке Европско-медитеранског сеизмолошког центра, да се на подручју Фоче синоћ у 22,17 часова десио земљотрес...

Двадесет седам година од погибије хероја на Трескавици

Храбри српски борци са Трескавице никада не смију бити заборављени, поручено је из Фоче са обиљежавања 27 година од погибије 13 бораца...