Насловна Друштво Музејске поставке прилагођене слијепим, слабовидим и особама са потешкоћама у развоју

Музејске поставке прилагођене слијепим, слабовидим и особама са потешкоћама у развоју

18.6 C
Foča

Музеј Старе Херцеговине у Фочи покренуо је пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“, који ће особама са потешкоћама у развоју, те слијепим и слабовидим лицима омогућити да се лакше укључе у културни живот.

Овим категоријама становништва, на прилагођен начин, представљене су неке од сталних музејских поставки, као и развој културно-образовних и спортских друштава на подручју Фоче.

-Овај пројекат нам много значи, јер нам музејске поставке раније нису биле доступне. Први пут имамо прилику да се упознамо са поставкама и на томе смо захвални- рекла је Дара Ђајић, предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих лица Фоче, Калиновика и Чајнича.

Могућност да олакшано уче о прошлости и упознају културне знаменитости обрадовала је и чланове  Удружења „Трачак наде“, које окупља особе са потешкоћама у развоју.

-Музеј је стварно предиван и све је супер-рекао је члан Удружења Петар Максимовић.

Психолог Марица Перишић истакла је да је за штићенике „Трачка наде“ битно што више садржаја да виде.

-За њих су веома важне све активности ван Удружења, дружења, излети и посјете оваквим мјестима, гдје ће да науче нешто ново-рекла је Перишићева.

Пројекат у оквиру кога су израђени аудио водичи и леци писани на Брајевом писму прате изложбени панои о развоју културно-образовних и спортских друштава. Предвиђена је и сарадња са требињским Музејом Херцеговине који је међу првим садржаје прилагодио за слијепе и слабовиде особе.

-Планирамо и проширење изложбених паноа на Брајевом писму, а сад смо обрадили теме о Соколском друштву, Просвјети, Гајрету и Побратимству. Задовољство је што смо показали да, без обзира на разлике које постоје међу нама у друштву, морамо све људе да укључимо у упознавање културно-историјске баштине- рекла је директор Музеја Старе Херцеговине Бранка Ковачевић.

Пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“ проводи се са Балканском мрежом музеја, са којом Музеј Старе Херцеговине сарађује од 2015. године.

Посљедњи текстови

У августу повећан број саобраћајних несрећа и прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча број саобраћајних незгода и прекршаја јавног реда и мира у августу је повећан у односу на исти...

Општина суфинансира будуће приправнике- ускоро јавни позив послодавцима

Више од стотину младих Фочака са високом стручном спремом немају одрађен приправнички стаж, па је локална управа одлучила да распише јавни позив...

Грађани предлажу и сами бирају пројекат који ће се финансирати

Пунољетни грађани Фоче имаће прилику да поднесу приједлог за рјешавање неког од проблема у својој локалној заједници чија вриједност не прелази 20.000...

Чајничанин ухапшен због прања новца

Полиција у Чајничу ухапсила је Чајничанина чији су иницијали С.Ж. који се сумњичи да је починио кривично дјело прање новца, чиме је...

Лаловићева књига обрачун са заборавом и позив да се у школе уврсти култура сјећања

Књига есеја Рада Лаловића „Памтим да бих постојао“ позив је надлежнима који састављају школске уџбенике да поезију о српским страдањима, са предложеним...