Насловна Друштво Музејске поставке прилагођене слијепим, слабовидим и особама са потешкоћама у развоју

Музејске поставке прилагођене слијепим, слабовидим и особама са потешкоћама у развоју

7.7 C
Foča

Музеј Старе Херцеговине у Фочи покренуо је пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“, који ће особама са потешкоћама у развоју, те слијепим и слабовидим лицима омогућити да се лакше укључе у културни живот.

Овим категоријама становништва, на прилагођен начин, представљене су неке од сталних музејских поставки, као и развој културно-образовних и спортских друштава на подручју Фоче.

-Овај пројекат нам много значи, јер нам музејске поставке раније нису биле доступне. Први пут имамо прилику да се упознамо са поставкама и на томе смо захвални- рекла је Дара Ђајић, предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих лица Фоче, Калиновика и Чајнича.

Могућност да олакшано уче о прошлости и упознају културне знаменитости обрадовала је и чланове  Удружења „Трачак наде“, које окупља особе са потешкоћама у развоју.

-Музеј је стварно предиван и све је супер-рекао је члан Удружења Петар Максимовић.

Психолог Марица Перишић истакла је да је за штићенике „Трачка наде“ битно што више садржаја да виде.

-За њих су веома важне све активности ван Удружења, дружења, излети и посјете оваквим мјестима, гдје ће да науче нешто ново-рекла је Перишићева.

Пројекат у оквиру кога су израђени аудио водичи и леци писани на Брајевом писму прате изложбени панои о развоју културно-образовних и спортских друштава. Предвиђена је и сарадња са требињским Музејом Херцеговине који је међу првим садржаје прилагодио за слијепе и слабовиде особе.

-Планирамо и проширење изложбених паноа на Брајевом писму, а сад смо обрадили теме о Соколском друштву, Просвјети, Гајрету и Побратимству. Задовољство је што смо показали да, без обзира на разлике које постоје међу нама у друштву, морамо све људе да укључимо у упознавање културно-историјске баштине- рекла је директор Музеја Старе Херцеговине Бранка Ковачевић.

Пројекат „Додир прошлости-инклузија у музеју“ проводи се са Балканском мрежом музеја, са којом Музеј Старе Херцеговине сарађује од 2015. године.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...