Насловна Друштво Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити...

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

17.9 C
Foča

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у Фочи, са предметима које посједује, заштити и сачува, јер се ради о драгоцјеном културном насљеђу не само ове локалне заједнице, него и Републике Српске, навели су представници Музеја који су данас посјетили ову кућу.

У кући Хаџивуковића, која је комплекс од неколико објеката са авлијом и дрвеном капијом, живи унука Ника Хаџивуковића, Мира Јелић и годинама брине о овом историјском благу, које свједочи о специфичном стилу градње из турског периода, те о некадашњем животу српских грађанских породица.

Собе са старим креденцима и креветима, дјевојачки дрвени сандуци Мирине бабе и прабабе у дуборезу, одјећа из тог времена, уз велики број пожутјелих фотографија и вриједних докумената, међу којима и плакета „Просвјете“ из 1905. године, чији су утемељивачи били Хаџивуковићи, само су неке од старина музејске вриједности које чува кућа трговачке породице Хаџивуковић.

Музејски савјетник, етнолог Музеја Републике Српске Данијела Ђукановић наводи да им је било част да буду Мирини гости и да се упознају са културним насљеђем које се чува у овој кући.

“Насљеђе, и материјално и нематеријално, које смо видјели, показује дуг историјски период значајне фочанске породице, не само фочанске, већ породице значајне за Републику Српску. Сматрамо да је веома важно да материјал који се налази у кући Хаџивуковића буде заштићен, конзервиран и представљен и доступан јавности онако како треба да буде предстваљено културно насљеђе, које заслужује такву пажњу”, истакла је Ђукановићева.

Она додаје да је потребно да се и кућа реконструише.

“Наш Завод за заштиту споменика културе вјероватно ће посебно обратити пажњу на кућу коју ће рестаурирати и довести у стање какво треба да буде, јер то је наше културно насљеђе, не само општине Фоча, него Републике Српске, које сви заједно треба да његујемо, штитимо и сачувамо и оставимо будућим покољењима. Ово је наш први долазак из Музеја Републике Српске, а за који мјесец поново ћемо да дођемо и да покренемо инцијативу да се наше насљеђе у Фочи заштити”, рекла је Ђукановићева.

Да би се могло ући у процес заштите овог културног блага, које има више власника, биће потребно регулисати имовинско-правне односе, а замисао је да кућа Хаџивуковића буде депаданс, осносно одјељење фочанског Музеја.

Савјетник конзерватор и рестауратор у Музеје Републике Српске Драгана Радоја каже да Мира Јелић посједује изузетну баштину.

Она је предложила да Јелићева, оно што је од предмета у њеном власништву, поклони Музеју Старе Херцеговине у Фочи, да би се правно омогућила конзервација и рестаурација тог дијела покретног насљеђа, које чува ова кућа.

“Мира, између осталог, посједује и изузетне  текстилне предмете, који су у овом случају за мене важни. Сложили смо се да по хитном поступку, предмете којима она располаже поклони Музеју у Фочи, како бисмо могли даље несметано да тражимо средства и радимо на заштити, конзервацији и рестаурацији, а самим тим и излагању и даљој публикацији материјала”, појаснила је Радоја.

Долазак музејских радника из Бањалуке обрадовао је Миру Јелић, чија је животна жеља да ова кућа са свим својим благом буде очувана.

“У суштини, кућа није много пропала- поједине ствари треба поправити, шишета у једној и другој соби, влага која долази. Колико сам год имала могућности и новца, поправљала сам редовно, кров је прије четири године читав пређен, сад више немам могућности. Гдје год је цурило поправљено је, али поједине греде и летве би требало замијенити, кућа је стара преко 200 година, на појединим мјестима је пропала”, навела је Јелићева.

Представници Музеја Републике Српске, који су са кустосом-историчарем Музеја Старе Херцеговине Данком Михајловићем у Српској Вароши обишли и кућу Грујичића, која такође посједује богату ризницу, у наредном периоду и званично ће упутити дописе фочанском музеју и локалној управи, да би се ушло у процес заштите.

Овај дио Фоче је на привременој листи националних споменика БиХ- под називом „Амбијентална цјелина Ћерезлук“, по имену сусједне четврти, које је временом преовладало и потиснуло назив Српска Варош.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.