Насловна Култура Музеј Старе Херцеговине: У сриједу изложба “Манастири Овчарско-кабларске клисуре”

Музеј Старе Херцеговине: У сриједу изложба “Манастири Овчарско-кабларске клисуре”

25.3 C
Foča

Поводом Међународног дана музеја, у сриједу 18. маја, у Музеју Старе Херцеговине биће отворена  изложба Народног музеја из Чачка ,,Манастири Овчарско-кабларске клисуре”.

Изложби ће претходити представљање истоимене монографије аутора Делфине Рајић и Милоша Тимотијевића, у издању Народног музеја Чачак и Службеног гласника из Београда, 2012. Године, саопштено је из Музеја Старе Херцеговине.

Цјелокупно умјетничко, културно и историјско наслијеђе Овчарско-кабларских манастира представља најзначајнију цивилизацијску тековину Чачка и његове шире околине.

Ова занимљива манастирска цјелина постепено је стварана шест вијекова, кроз непрестане успоне, разарања, нове обнове, замирања, али ипак, уз континуитет монашког живота, интелектуалног и умјетничког стваралаштва које никада није престало.

Данас у Овчарско-кабларској клисури постоји девет манастира: Ваведење, Вазнесење, Преображење, Сретење, Тројице (сви на падинама Овчара), Јовање, Успење, Никоље, Благовештење (са кабларске стране). Постоје и два света мјеста обиљежена параклисима на литицама Каблара - параклис посвећен Светом Сави и пећина Кађеница, са десне стране Западне Мораве. На узвишењу изнад манастира Благовештење, на развалинама утврђења, подигнута је Црква Светог Илије.

Вријеме настанка ових манастира обавијено је тајном. Ипак, са сигурношћу може се рећи да су Овчарско-кабларски манастири подигнути крајем XИВ вијека у вријеме доласка монаха синаиста у Србију.

Након отварања изложбе, које је планирано за 19.00 часова, посјетиоци ће имати прилику да погледају и истоимени докуметарни филм. Промоцију монографије ће употпунити наступ хора Средње богословске школе из Фоче.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...