Насловна Друштво Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

29 C
Foča

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је изазвало незадовољство мјештана и локалне јавности. Мјештани тврде да су радови нелегални, да инвеститор не посједује грађевинску дозволу за рад, те да се на овај начин уништава животна средина и сама ријека Бјелава. Инвеститор појашњава – изводимо само припремне и истражне радове, правимо приступне путеве за шта имамо одобрење надлежног министарства.

Мјештани Мјесне заједнице Трноваче и околних села успротивили су се почекту изградње двије минихидроелектране на ријекама Бјелава и Мала Бјелава на подручју ове општине, за које је прије двије године фочанско предузеће „Србињепутеви“, у власништву Гордана Павловића, добило од Владе РС концесију за изградњу и кориштење.

Свој револт десетак мјештана исказало је крајем априла када су блокирали раднике и механизацију предузећа „Србињепутеви“ да наставе са радовима.

У разговору за РФ, мјештани су испричали да је инвеститор у вријеме пандемије вируса корона искористио прилику да почне са припремним радовима, пробијајући приступне путеве. Наводе да су против градње хидроелектрана због тога што се тиме угрожава животна средина и ријека уз коју су одрасли. Тврде да инвеститор не посједује дозволе за извођење радова, еколошке ни урбанистичке, те да је на дјелу велико кршење свих права и закона.

-Због тога смо покренули потписивање петиције за обуставу свих радова и изградње, јер су нелегални. До сада је скупљено пар стотина потписа, а ових дана петицију против овог пројекта организоваћемо и на подручју града. Не желимо да нам се уништава ријека, простор на којем живимо, а да се при том крше сви закони-испричали су мјештани.

Мјештани су у сарадњи са представницима еколошких удружења, омладинских организација, риболовцима и љубитељима природе почетком маја покренули неформалну групу грађана „Сачувајмо ријеке Фоче“ чији је циљ обустава изградње малих хидроелектрана и заштита водотокова.

Члан групе Александар Видојевић истиче да генерално мале хидроелектране доносе штету свима осим инвестититору. Сматра недопустивим почетак било каквих радова који се изводе без дозволе.

-Према нашим информацијама, једино што инвеститор посједује то је концесиона дозвола, а та дозвола вам не даје за право да вршите било какве радове на терену. Дакле, прије било какве изградње и радова, потребно је ријешити имовинско-правне послове, добити еколошку и све друге дозволе, за које смо добили обавјештења да их инвеститор не посједује. Такође смо видјели да је приликом извођења радова посјечена и велика количина шуме на том подручју-рекао је Видојевић.

Видојевић је изразио је бојазан што је изградња хидроелектрана планирана у близини главног изворишта, односно на ријеци Бјелави са које се највећи дио града напаја водом. Очекује да ће у рјешевање тог питања укључити и Општина Фоча, а да ће у наредном периоду путем петиције прикупити довољан број потписа грађана за заустављање градње.

У Спортско-риболовном друштву „Младица“, које газдује фочанским ријекама, изразили су подршку свим активностима у циљу одбране ријеке Бјелаве. Подсјећају да су, према Закону о рибарству, лица која обављају дјелатност на водном добру дужна да прије почетка било какавих радова на риболовној води обавијесте корисника или концесионара, те да је при изградњи или реконструкцији хидроенергетских објеката и постројења на риболовним водама, инвеститор обавезан да са корисником риболовне зоне склопи уговор у циљу очувања рибљег фонда.

-Инвеститор је ступио са нама у контакт и рекао да ће испоштовати све што је потребно, као што су урадили и остали инвеститори, односно власници мини хидроцентрала на ријекама на територији општине Фоча-рекао је предсједник СРД „Младица“ Милан Рудинац.

Са друге стране, инвеститор Гордан Павловић у разговору за РФ, каже да нема ништа спорно у досадашњим активностима. Појаснио је да тренутно изводе само истражне радове, односно праве приступне путеве, за шта како је навео, имају одобрење Министарства енергетике и рударства РС.

-У то се увјерио и републички грађевински инспектор. Ми још увијек немамо грађевинску дозволу за хидроцентралу, нити је још увијек правимо. Ми сада само радимо путеве за истражне радове. Када завршимо истражне радове, уради се елаборат о земљишту, категорији земљишта, а затим се иде у израду пројекта и даље добијање дозвола за сљедеће радње-појаснио је Павловић.

Истакао је да није наишао на проблем са мјештанима приликом извођења истражних радова, изузев са једним, за којег каже да је тражио велики новчани износ као надокнаду.

-Тај човјек тражи 500.000 марака за кућу коју ми заобилазимо и не радимо туда никако. Дакле, само са једним имамо проблем, ни са једним више-рекао је Павловић.

Павловићеве наводе провјерили смо код ресорних министарстава у Влади РС. Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске потврђено је Радио Фочи да нису дали ни једну дозволу из своје надлежности за изградњу МХЕ на ријекама Бјелава и Мала Бјелава, нити су вођени поступци за издавање законом прописаних дозвола.

-Овом министарству нису подношени захтјеви за вођење било каквих поступака из наше надлежности који се односе на предметне објекте-наводи се у одговору Министарства.

Из Министарства енергетике и рударства РС појаснили су за Радио Фочу да је уговор о концесији са концесионаром „Србињепутеви“д.о.о. Фоча за изградњу и коришћење малих хидроелектрана на сливу ријеке Бјелаве закључен 30.октобра прошле године. 

Уговором је дефинисано да концесионар у року од 12 мјесеци од дана ступања на снагу уговора, односно од дана његовог потписивања, мора да изврши све потребне активности и прибави грађевинску дозволу.

-Имајући у виду да рок за прибављање свих потребних дозвола од 12 мјесеци још увијек тече, Министарство енергетике и рударства у овом тренутку нема информацију о томе да је концесионар прибавио потребне дозволе, укључујући и еколошку дозволу, чије издавање је у надлежности Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију-наводи се у одговору Министарства енергетике и рударства РС.

Из Министарства напомињу да је уговором о концесији дефинисано да ће концесионар током пројектовања, изградње, коришћења и обављања других активности у вези са концесијом поштовати све прописе у вези са заштитом животне средине, као и друге важеће законе и прописе, укључујући међународне техничке и еколошке стандарде признате у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Фочанско предузеће „Србињепутеви“ прије двије године добило је од Владе РС концесију за изградњу и кориштење двије мале хидроелектране на ријекама Бјелава и Мала Бјелава на подручју ове општине. Концесија је додијељена на период од 50 година, а концесионар је прије закључења уговора по основу уступљеног права уплатио 258.039 КМ. Са друге стране, по сваком произведеном киловат-часу плаћаће накнаду од 0,0055 КМ.

Последњи текстови

Расте број заражених у Фочи, љекари упозоравају на опрез

Епидемиолошка ситуација у Фочи се погоршава и расте број позитивних лица на вирус корона, због чега стручњаци упозоравају на строго придржавање прописаних...

ОО СДС: Скромно обиљежавање Петровдана због епидемиолошке ситуације

Због тренутне ситуације изазване вирусом корона и према препорукама Кризног штаба ОО СДС Фоча неће бити у могућности да крсну славу, Петровдан,...

Oбјављени резултати конкурса за општинске стипендије

Општина Фоча објавила је данас резултате конкурса за додјелу стипендија за академску 2019 / 2020. годину, у којој ће се из локалног...

До 15.јула пријаве за бањско лијечење ратних војних инвалида

Из фочанског Удружења ратних војних инвалида саопштено је да је пројекат бањског лијечења за ту категорију, који је био обустављен, поново одобрен...

Сунчано и веома топло вријеме

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано и веома топло вријеме, уз даљи пораст температуре ваздуха која ће достићи и...