Насловна Друштво Наставља се штрајк радника „Извора“

Наставља се штрајк радника „Извора“

9.9 C
Foča

Радници предузећа „Извор“ већ пар дана  једночасовним штрајковима упозорења захтијевају повећање плате за двадесет одсто, потписивање новог појединачног колективног уговора, плате радницима са средњом стручном спремом у складу са законом и тачну информацију о финансијском стању у предузећу. Тврде да је предузеће дужи период суочено са дуговањима и минусом због чега, како наводе, страхују да ће отићи у стечај. За такво стање траже одговорност директора и евентуално рјешење и помоћ од Општине Фоча, која је већински власник „Извора“.

Радници „Извора“ за Радио Фочу наводе да су проблеми који већ дуже од годину прате ово предузеће достигли кулминацију. Иако редовне, плате нису повећаване годинама, а предузеће је у минусу. Помака је било са наплатом градског паркинга, али кажу да то није довољно, наводећи да се предузеће готово сваки пут додатно задужује када треба да исплати плате. То су им како каже, предсједник Синдикалне организације, Жељко Живановић горући проблеми због којих од 8. децембра свакодневно одржавају једночасовне штрајкове упозорења.

-За плате нам увијек недостаје новац, подижу се мини кредити од 25.000 марака. Јесте направљен помак са наплатом паркинга, али није то довољно, ми смо и даље у минусу. Прошле године смо били у минусу око 200.000 марака, ове године сигурно око 250.000 марака. За то неко мора да одговара, јер долази до колапса, и ако се тако настави ми ћемо отићи у стечај. Повећање плата од 20 одсто тражимо јер многи наши радници су на минималцу, а и због тога што је криза, свакодневна поскупљења, једва се породице прехрањују. Ми немамо друга рјешења, већ штрајкове упозорења која настављамо-рекао је Живановић.

Синдикат тражи и да се потпише нови појединачни колективни уговор, те да радници са средњом стручном спремом примају плату у складу са законом, а не да, како кажу, готово буду изједначени са неквалификованим радницима.

-Средња стручна спрема је малтене испод минималца, бруто плата треба да им буде 942 марке. Дода се на то неко линеарно повећање, али опет недостаје да буде толико. Морају се кориговати коефицијенти-навео је Живановић.

Међу незадовољним радницима је и Бобан Митровић, пословођа на грађевинским радовима.

-Тражимо одговорност зашто је предузеће у таквој ситуацији. Никада нисмо били у горој ситуацији, плате су биле некада изнад просјека у граду, сада смо у читавој држави на најмањим платама. Радници су сви незадовољни, сто одсто је одзив радника на штрајковима. Пошто видимо да директор није у могућности да поправи стање, тражимо помоћ од начелника општине, јер је општина већински власник предузећа-рекао је Митровић.

Радници подвлаче да су плате редовне и да редовно обављају послове и задатке, али да с правом страхују за будуће стање предузећа због нагомиланих дугова.

-Основни разлог зашто излазмо на једночасовне штрајкове, иако имамо редовне плате, јесте што смо схватили да предузеће од прихода које остварује мјесечно не може да исплаћује плате и остале обавезе. Отприлике смо сваки мјесец у минусу око 20. 000 марака и морамо их намирити из других извора. То не може трајати. Боље је да почнемо сада са рјешавањем, да се пословање уреди и врати у нормалу, него да чекамо и одемо у тоталну дубиозу када ће се стање далеко теже исправити-каже руководилац Радне јединице техничка припрема и општи економски послови, Александар Шкипина.

Вршилац дужности директора предузећа Миомир Бојат каже да тренутно не постоје услови за повећање плата за 20 одсто нити за додатна примања мимо плате, али да су одређене корекције коефицијената у току. Ускоро ће бити израђен и појединачни колективни уговор. Тврди да предузеће нема нагомиланих дугова због којих би отишло у стечај, али да одређена прекорачења постоје.

-Што се тиче кредита, постоји један већи кредит од раније, прије мог доласка у предузеће. Имамо неких прекорачења која користимо у случају потреба, када се деси неки квар на машинама и слично. Прекорачења користимо у зависности од потребе, с времена на вријеме-тврди Бојат.

Наводи да пословање предузећа није угрожено, већ да се ради на консолидацији, стварању бољих услова рада и сервисирању пристиглих обавеза.

Раднике, како каже, у потпуности разумије и позива да заједно са оснивачем, односно локалном управом, још једном сједну за сто и пронађу задовољавајуће рјешење.

Начелник општине Милан Вукадиновић истиче да је још протекле седмице обавио разговоре са представницима синдиката „Извора“, инжењерима и менаџментом. Формирана је радна група коју чини интерни ревизор, представници синдиката, руководство „Извора“, предсједник Надзорног одбора, општински начелници привреде и финансија пред којима је задатак да сагледају тренутно стање у предузећу и дају препоруке за консолидацију. Дјелатност предузећа неће и не смије бити доведена у питање, истиче Вукадиновић и додаје:

-Све остале додатне дјелатности смо настојали да помогнемо и ове године смо ријешили све оно што смо могли као оснивач да ријешимо према предузећу. Остале дјелатности и радње су ствар менаџмента предузећа. Позивам све да сједнемо и сагледамо све параметре, болне тачке и теме. Свјесни смо инфлације и зато разумијем раднике, али сви треба да имамо стрпљења у овим тешким временима. Нисам сигуран да многа предузећа и водоводна и комунална у Српској тренутно послују на одличан начин, свуда су проблеми. То није разлог да наше предузеће послује лоше и негативно, те зато очекујем да ће радна група која је формирана понудити конкретна рјешења за ове проблеме-рекао је Вукадиновић за Радио Фочу.

Радна група задужена за рјешавање тренутног стања у предузећу „Извор“ састаће се поново у петак, 16. децембра. Уколико им се не понуде конкретна рјешења за излазак из кризе, радници кажу да ће ступити у генерални штрајк. Предузеће „Извор“ тренутно запошљава укупно 47 радника.

Посљедњи текстови

Рудар однио бодове из Фоче

У 21. колу Прве лиге Републике Српске фудбалери Сутјеске поражени су на свом терену од екипе Рудара из Приједора резултатом 2:1.

ПУ Фоча: Дан отворених врата

Поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, Полицијска управа Фоча данас је организовала „ Дан отворених врата“. Припадници МУП-а најмлађим...

Бадњари добили кров над главом, честитке и поклони од предсједника Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је осмочлану породицу Бадњар из Фоче поводом њиховог усељења у нови дом. У акцији предсједника Српске...

Из буџета општине 185.00 марака за студентске стипендије

Уговоре о стипендирању са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем потписала су стотину педесет два студента који ће у текућој академској години примати...

Сутра реконструкција далековода према Слатини

Више фочанских села на подручју од Орахова до Слатине сутра ће бити без струје од 10,00 до 17,00 часова због реконструкције далековода,...

Полицијски службеници даровали крв

У Српској је у току акција добровољног давања крви коју Министарство унутрашњих послова организује поводом 4. априла – Дана полиције Републике Српске....

Музеј Републике Српске у посјети кући Хаџивуковића: Заштити драгоцјено насљеђе и учинити га доступним јавности

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа Ника и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у...

Сутјеска дочекује Рудар

Фудбалери Сутјеске сутра ће угостити Рудар из Приједора у 21. колу Прве лиге Републике Српске. Сутјеска је са 35...

Сутра потписивање уговора о стипендирању студената

У Центру за културу и информисање Фоча сутра ће бити организовано потписивање уговора о стипендирању студената из општинског буџета.

Јавни позив за бањско лијечење РВИ и ППБ

На основу Пројекта бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2023. годину Министарство рада...