Насловна Друштво Настављен раст броја заражених, појачава се хигијена и дезинфекција

Настављен раст броја заражених, појачава се хигијена и дезинфекција

7.3 C
Foča

У Фочи је настављен раст броја заражених вирусом корона и са данашњих седам тренутно су 62 особе код којих је тестирањем потврђено да су позитивне на присуство овог вируса.

Општински штаб за ванредне ситуације донио је више мјера које се прије свега односе на дезинфекцију и одржавање хигијене на јавним површинама.

Директор Дома Фоча здравља Мирослав Ристановић наводи да су тренутно 133 особе под здравственим надзором, те да су од седам новозаражених пет породични контакти раније заражених, док је код двоје пацијената непознато како су се заразили.

„Укупан број ковид позитивних је 66, од којих су се четири особе опоравиле, а током наредне седмице биће већи број опорављених, јер имамо доста негативних на ретестирању, али чекамо да прође још седам дана кућне изолације. Примјетно је да је посљедњих дана смањен број пацијената у респираторној и ковид амбуланти, тако да се надамо да ће у наредних десетак дана епидемија полако да јењава, али за сада је та епидемиолошка кривуља још у успону“, рекао је Ристановић.

Замјеник директора Универзитетске болнице Фоча Марија Петровић каже да су у овој установи на лијечењу 23 пацијента позитивна на вирус корона и 16 са клиничком сликом која указује на обољење од овог вируса и сви су са средње тешком или тешком упалом плућа.

„Једна пацијентица је на инвазивној механичкој вентилацији и њено стање је за сада стабилно“, рекла је Петровићева.

Општински штаб за ванредне ситуације наложио је Цивилној заштити да заједно са предузећем „Извор“ наредне седмице дезинфикује стубишта стамбених зграда.

Шеф Цивилне заштите Фоча Чедо Зеловић каже да ће се у градским насељима дезинфекција вршити од понедјељка, 27. јула до петка, 31. јула, а 3. и 4. августа и у насељима Миљевина и Брод.

„Као и раније, заједнице етажних власника треба да очисте просторије и позову Цивилну заштиту на број телефона 058/210-744, да би се пријавили за дезинфекцију. Сваки простор који буде очишћен дезинфиковаће се, а простори који се не очисте неће се дезинфиковати, јер нема ефекта“, рекао је Зеловић.

Начелник општине Радисав Машић још једном је апеловао да се сви грађани досљедно придржавају прописаних мјера.

Он је упозорио да су болнички капацитети готово попуњени, те да је болничко особље преуморно.

„Заиста се налазимо у ситуацији у којој бисмо сви морали имати више одговорности и више доприноса да побољшамо стање. Све мјере остају на снази до 3. августа и очекивати је да ћемо до тада имати нешто повољнију ситуацију, али у сваком случају основно што сви треба да поштују јесте да носе маске, да провјетравају просторије, држе дистанцу, да конобари, фризери и сви остали носе маске“, навео јe Машић.

Он је појаснио да Штаб никоме ништа није забранио и да ничија дјелатност није угрожена, али је свима препорука да се, због здравља, придржавају мјера и да покажу да мисле једни о другима.

Општински штаб за ванредне ситуације најавио је да ће се уз дезинфекцију стамбених зграда појачати јавна хигијена, односно одвоз смећа, прање улица, набавиће се нови контејнери и канте за смеће.

Из Штаба је напоменуто да су на Градској пијаци, која ће се редовно прати, сви дужни да користе заштитне маске, а препорука је да се сахране обављају у ужем кругу породице.

Напоменуто је да ће наставити и контрола поштовања заштитних мјера у свим угоститељским и другим продајним објектима, као и у рафтинг камповима, са посебним нагласком на комби превоз туриста.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...