Насловна Друштво Наталија Тривић: Школе у Фочи биљеже добре резултате

Наталија Тривић: Школе у Фочи биљеже добре резултате

4.6 C
Foča

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Наталија Тривић боравила је данас у Фочи гдје је, са директорима основних и средњих школа са подручја општине,  разговарала о реализованим пројектима у овој години, као и о плановима за наредну годину.

Како истиче Тривићева, ресорно министарство у сарадњи са школама успјело је у овој години да реализује све активности у складу са акционим планом за реформу образовања, гдје се издвајају обуке наставника о новим наставним плановима и програмима, дигитализацији и стручном усавршавању, што представља примарни циљ Министрства просвјете и културе.

Тривићева је истакла да су сви програмски циљеви рада у школама реализовани те најавила  повећање плата у просвјети: „Од 1. јануара сви просвјетни радници могу да очекују повећање плата које је четврто у низу у посљедње четири године. Данас смо установили да све школе у Фочи биљеже добре резултате по питању такмичења, успјеха ученика али и рада наставника“.

Тривићева напомиње да је епидемиолошка ситуација у школама на задовољавајућем нивоу, те да су случајеви заразе вирусом корона у школама спорадични: „У претходних мјесец дана број заражених је у паду. Очекује се након празника повећан број заражених и ми ћемо свакако пратити ситуацију. Битно је да оваква пракса са извођењем наставе кроз редован процес, уз директан контакт ученика и наставника који је најбитнији,  а уз појединачну изолацију одјељења гдје је три или више ученика заражено, показала се као добра и показала како школа може несметано да ради у вријеме пандемије вируса корона“, закључила је Тривићева.

На састанку се разговарало о проблемима школа и њиховим захтјевима према ресорном министарству, међу којима се издвајају они инфрастуктурне природе. Проблем са кровном конструкцијом има Основна школа „Веселин Маслеша“, каже директор школе Блашко Трифковић: „Ми имамо специфичан проблем са кровом и надамо се да ћемо у скорије вријеме, у сарадњи са министарством и локалном заједницом, успјети да га ријешимо“, рекао је Трифковић који је додао да се школа труди, у сарадњи са Општином, да обезбиједи превоз за све ученике који живе у удаљенијим мјесним заједницама.

Богословија Светог Петра Дабробосанског у Фочи, коју похађа 42 ученика,  једина је Богословија Српске православне цркве у Републици Српској. Како каже ректор Богословије, протонамјесник Љубомир Пријовић, њихов циљ је побољшање услова живота и рада свих ученика школе. „Наша школа је интернатског типа и ту ученици бораве девет мјесеци у години. Због тога, веома нам је битно да, заједничким снагама, побољшамо услове како би наши ђаци добили што боље образовање и васпитање. Богословија има велику улогу у нашем народу, јер сви свештеници када се рукоположе они су управо учитељи сваког православног човјека и православне душе. Оно што науче у Богословији то носе кроз цијели живот и то примјењују у свом пастирском раду са народом“, рекао је Пријовић.

Настава у свим основним и средњим школама у Републици Српској у првом полугодишту завршава се у четвртак, 30. децембра. Зимски распуст трајаће до петка 21. јануара.

Посљедњи текстови

Бесплатно скијање за дјецу из Фоче на скијалиштима на Јахорини и у Чајничу

Општина Фоча обезбиједила је бесплатан превоз и ски пас у Олимпијском центру „Јахорина“, те на скијалишту „Злодо“ код Чајнича, за дјецу скијаше...

Сутра пливање за Часни крст на Ћехотини и Бистрици

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи сутра ће бити први пут организовано код Градског стадиона.

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...