Насловна Друштво Наталија Тривић: Школе у Фочи биљеже добре резултате

Наталија Тривић: Школе у Фочи биљеже добре резултате

17.8 C
Foča

Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Наталија Тривић боравила је данас у Фочи гдје је, са директорима основних и средњих школа са подручја општине,  разговарала о реализованим пројектима у овој години, као и о плановима за наредну годину.

Како истиче Тривићева, ресорно министарство у сарадњи са школама успјело је у овој години да реализује све активности у складу са акционим планом за реформу образовања, гдје се издвајају обуке наставника о новим наставним плановима и програмима, дигитализацији и стручном усавршавању, што представља примарни циљ Министрства просвјете и културе.

Тривићева је истакла да су сви програмски циљеви рада у школама реализовани те најавила  повећање плата у просвјети: „Од 1. јануара сви просвјетни радници могу да очекују повећање плата које је четврто у низу у посљедње четири године. Данас смо установили да све школе у Фочи биљеже добре резултате по питању такмичења, успјеха ученика али и рада наставника“.

Тривићева напомиње да је епидемиолошка ситуација у школама на задовољавајућем нивоу, те да су случајеви заразе вирусом корона у школама спорадични: „У претходних мјесец дана број заражених је у паду. Очекује се након празника повећан број заражених и ми ћемо свакако пратити ситуацију. Битно је да оваква пракса са извођењем наставе кроз редован процес, уз директан контакт ученика и наставника који је најбитнији,  а уз појединачну изолацију одјељења гдје је три или више ученика заражено, показала се као добра и показала како школа може несметано да ради у вријеме пандемије вируса корона“, закључила је Тривићева.

На састанку се разговарало о проблемима школа и њиховим захтјевима према ресорном министарству, међу којима се издвајају они инфрастуктурне природе. Проблем са кровном конструкцијом има Основна школа „Веселин Маслеша“, каже директор школе Блашко Трифковић: „Ми имамо специфичан проблем са кровом и надамо се да ћемо у скорије вријеме, у сарадњи са министарством и локалном заједницом, успјети да га ријешимо“, рекао је Трифковић који је додао да се школа труди, у сарадњи са Општином, да обезбиједи превоз за све ученике који живе у удаљенијим мјесним заједницама.

Богословија Светог Петра Дабробосанског у Фочи, коју похађа 42 ученика,  једина је Богословија Српске православне цркве у Републици Српској. Како каже ректор Богословије, протонамјесник Љубомир Пријовић, њихов циљ је побољшање услова живота и рада свих ученика школе. „Наша школа је интернатског типа и ту ученици бораве девет мјесеци у години. Због тога, веома нам је битно да, заједничким снагама, побољшамо услове како би наши ђаци добили што боље образовање и васпитање. Богословија има велику улогу у нашем народу, јер сви свештеници када се рукоположе они су управо учитељи сваког православног човјека и православне душе. Оно што науче у Богословији то носе кроз цијели живот и то примјењују у свом пастирском раду са народом“, рекао је Пријовић.

Настава у свим основним и средњим школама у Републици Српској у првом полугодишту завршава се у четвртак, 30. децембра. Зимски распуст трајаће до петка 21. јануара.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...