Насловна Друштво Нацртом ребаланса предвиђено повећање буџета за 900 хиљада КМ

Нацртом ребаланса предвиђено повећање буџета за 900 хиљада КМ

11.6 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас и у јавну расправу упутили нацрт ребаланса општинског буџета у износу од 12.900.000 КМ, што је повећање за 900 хиљада у односу на раније усвојени буџетски оквир за ову годину.

Како је појаснио начелник Одјељења за финансије Драган Ивановић, до повећања средстава највише је дошло због раста прихода од ПДВ-а, а и остали приходи су порасли у односу на планиране.

Нацртом је предвиђено да се додатни новац уложи у боље одржавање градске чистоће и набавку контејнера, у пројектовање и почетак градње депоније, у повећање социјалних давања и издвајања за спортске колективе.

Нацртом су повећана и средства за пронаталитетну политику, односно за помоћ вишешчланим породицама,  за јавну расвјету, зимско одржавање, дјечији вртић…

Начелник општине Милан Вукадиновић навео је да ће ускоро бити завршен главни пројекат за нову санитарну депонију, чиме ће коначно почети рјешавање овог годинама горућег проблема у Фочи.

Он је упознао одборнике да је у току и израда пројекта за изградњу стамбене зграде за младе брачне парове у Доњем Пољу, те да општина тренутно врши анкету међу младим брачним паровима да би видјела колико их је заинтересовано.

Велики проблем у Фочи је и недостатак паркинга, а Вукадиновић је навео да ће ускоро бити завршена израда пројекта централне гараже.

Он је најавио улагања у спортску инфраструктуру, тачније обнову вјештачке траве на малим теренима Градског стадиона уз помоћ Покрајинске владе Војводине, као и постављање вјештачке траве на помоћном фудбалском игралишту у Доњем Пољу кроз пројекат са Фудбалским савезом БиХ, а планирано је и освјетљавање спортских терена у свим мјесним заједницама.

У програму Владе Српске, којим је за инфраструктурне пројекте намијењено 20 милиона марака, општина Фоча је конкурисала за обнову локалне путне мреже, рекао је начелник Вукадиновић и подсјетио да је од 850 километара локалних путева само десет одсто асфалтирано.

Први човјек општине је истакао и потребу побољшања инфаструктуре у Индустријуској зони Брод на Дрини, за коју је урађен пројекат канализационе мреже са колекторима и тренутно се траже средства за те намјене, док би за Индустријску зону Ливаде на наредној сједници Скупштине општине требало да буде усвојен план парцелације.

Он је рекао да се тренутно разговара са потенцијалним инвеститором за изградњу фабрике воде, која би запошљавала 50 радника.

Вукадиновић је најавио и да ће ускоро у општинској администрацији заживјети пројектни тим који ће пратити јавне позиве виших нивоа власти, еврпских фондова и међународних организација у потрази са екстерним изворима финансирања.

Током расправе у оквиру ове, као и претходне тачке дневног реда о извјештају о извршењу буџета у првој половини године, како опозициони, тако и одборници позиције, нагласили су да приходи од концесија и такси морају бити већи.

Како су навели, из фочанских ријека извлаче се огромне количине шљунка, а у првој половини године није наплаћена ниједна марка по том основу.

Такође је истакнуто да рафтинг кампови избјегавају плаћање боравишне таксе.

Начелник финансија Драган Ивановић је навео да је наплата накнаде за извађени шљунак велики проблем који није у надлежности општине.

Он је појаснио да се за сваки извађени кубик материјала из воде плаћа накнада од 1,5 КМ, а да у расподјели општини припада 30 одсто наплаћених прихода.

Од проблема неплажања боравишне таксе, Ивановић је навео да је већи проблем избјегавање плаћања ПДВ-а у области рафтинг туризма, гдје је много већи новац у односу на боравишну таксу која кошта 1,5 КМ.

Начелник Вукадиновић је изразио очекивање да ће пословање у области рафтинга бити регулисано најављеним оснивањем Парка природе „Тара“.

Посљедњи текстови

Сутјеска боља од Слободе

Кошаркаши Сутјеске савладали су на свом терену Слободу 73 из Новог Града резултатом 62:55 у 7. колу Прве лиге Републике Српске.

Сутјеска и Власеница не заборављају Саву- сутра меч у његову част

Фудбалери Сутјеске и Власенице одиграће у Фочи сутра пријатељску утакмицу у знак сјећања на голмана Миливоја Савића, који је носио дрес ова...

Полиција упозорава на опасност употребе оружја

Недавно убиство дјечака, а затим и пуцњава у центру Фоче, показали су да је нелегално ватрено оружје и те како присутно међу...

Кошаркаши дочекују Слободу 73 из Новог Града

Кошаркаши Сутјеске сутра ће угостити новоградску Слободу 73 у седмом колу Прве лиге Републике Српске. Фочаци су на четвртом...

Одбојкашице славиле другу побједу, сутра дочекују Инову

У заосталој утакмици петог кола Прве лиге Републике Српске одбојкашице Маглића на гостовању у Билећи савладале су Херцеговац резултатом 3:2.