Насловна Друштво Нацрт ребаланса за ову и нацрт буџета за наредну годину упућени у...

Нацрт ребаланса за ову и нацрт буџета за наредну годину упућени у јавну расправу

4.6 C
Foča

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас и у јавну расправу упутили нацрт ребаланса овогодишњег буџета и нацрт буџета за наредну годину.

Нацртом ребаланса предвиђено је повећање укупних годишњих прихода у овој години за 25,5 процената, односно за 3.300.000 КМ, тачније са 12.900.000 на 16.200.000 марака.

Како је наведено у образложењу одлуке, основни разлози за усклађивање прихода и издатака у односу на усвојени буџет су повећање екстерних средстава прикупљених путем трансфера и грантова, као и раст прихода од ПДВ-а усљед пораста цијена, односно јавне потрошње.

Ријетко када су у једној години екстерни приходи били оволики, истакнуто је на сједници.

Укупна вриједност пројеката, за које су добијена средства из других извора, је 1.728.000, а учешће општине у њима је 185.000 КМ.

Између осталог, општина је добила 900.000 КМ од Владе Српске за потребе изградње зграде за младе брачне парове, за изградњу моста у Викочу ресорно федерално министарство обезбиједило је 150.000, а Влада Кантона Сарајево 350.000 марака.

Предсједништво БиХ и Влада Српске издвојили су 93.000 за изградњу или куповину три стамбене јединице за социјално угрожене породице.

Ту су још и пројекат реконструкције пијаце вриједан 134.000, финансиран уз подршку Каритаса, реконструкција Трга краља Петра од 62.000 КМ, коју већим дијелом финансира организација ЦРС, затим постављање вјештачке траве на малом терену Градског стадиона за шта је утрошено 34.000, највећим дијелом од Владе Војводине.

Како је појашњено на сједници, екстерна средства су још већа, јер је Влада Српске ове године издвојила и милион марака за асфалтирање локалних путева, од чега се у буџету општине евидентира 105.000, а 895.000 реализовано је директно од стране Владе.

Такође, Влада је обезбиједила и 450.000 КМ за асфалтирање дионице рафтинг пута кроз кањон Таре, а та средства биће урачуната у коначан приједлог ребаланса, речено је на сједници.

Ребалансом је планирано да ће средства од ПДВ-а са 7.400.000, колико је било првобитно предвиђено усвојеним буџетом, порасти на 9.300.000 КМ.

С друге стране, општина је остала без планираних прихода од комуналне таксе за истицања пословног имена, јер су нова законска рјешења ту ставку избрисала.

Када је у питању потрошачка страна буџета, усљед раста цијена роба и услуга поскупјели су и грађевински радови у односу на цијене предвиђене буџетом, а дошло је и до знатног раста дознака за социјалну заштиту, речено је на сједници.

Нацртом буџета за 2023. годину планирано 14.700.000 КМ прихода.

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за наредну годину у износу од 14.700.000 КМ. Пројектовано је укупно повећање буџетских прихода за 1.800.000 КМ или 13,95 одсто у односу на 2022. годину.

Према нацрту буџета, који је упућен у јавну расправу, изворни приходи чине 91,44 одсто укупних буџетских средстава, што је за 1.758.000 КМ више него у овој години.

Предвиђено је да ће се у општинску касу слити 10.598.000 КМ пореских и 2.843.000 КМ непореских прихода. Остатак новца у буџета за наредну години попуниће грантови и трансфери.

У овој години отплаћена су два дугорочна кредита, па ће, како је речено, у наредној години бити више простора за инвестиције, док није планирано ново кредитно задужење.

На повећање буџета утицао је пораст цијена, односно  повећање прихода од ПДВ-а, те се у наредној години очекују и већи буџетски издаци, појашњено је током скупштинског засједања.

Начелник општинског Одјељења за финансије Драган Ивановић истакао је да је у односу на 2022. годину, планиран раст текућих расхода од 11 одсто и повећање инвестиција у нову и реконструкцију постојеће имовине од 58 одсто.  Тиме је, како је рекао, изражена развојна компонента буџета за наредну годину.

-Буџети локалних самоуправа тешко могу да буду у потпуности развојни, зато што постоји трошковни дио, па су планирани тако да само један мали дио од 10 одсто може да буде развојни. Међутим, поредећи са прошлом годином инвестициони дио буџета општине Фоча за 2023. годину је 58 одсто већи, док су трошкови порасли за 11 одсто. У оба дијела примијетан је раст, с тим да инвестиције расту много више. То се дешава због повећања прихода, великим дијелом због инфлације, али и из екстерних извора прихода-рекао је Ивановић.

Говорећи о инвестицијама у наредној години Ивановић је навео да ће након усвајања буџета Скупштина општине Фоча одлучити у шта ће бити улаган буџетски новац.

-Буџет је тако конципиран да Скупштина у фебруару наредне године доноси програме којим ће појединачно бити одређено шта ће се радити. Да ли ће се градити неки објекат, реконструкција, пут и слично. Постоји могућност да се све буџетске позиције промијене, јер нам тек сада слиједе јавне расправе-рекао је Ивановић.

Након што нацрт најважнијег документа за наредну годину прође једномјесечну јавну расправу, пред одборницима ће се наћи коначан приједлог општинског буџета.

Посљедњи текстови

У суботу „Трачково вече пријатељства“

Удружење грађана „Трачак наде“ организује „Трачково вече пријатељства“ које ће се одржати у суботу 3. децембра у Градском позоришту у Фочи.

Одјек Миланове доброте

Пољопривредник из Фоче Милан Гаговић подијелио је 200 килограма свињског меса породицама које живе тешко, а тај његов гест имао је велики...

Мати Минодора: Манастир у Челебићима гради се за душу напаћеног народа

Градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане у порти Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима код Фоче брзо напредује и објекат...

Сахрањен Миломир Ковач- свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветeринарских хирурга, који је преминуо...

Приведен преступник из Вишеграда

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча, јуче су лишили слободе лице иницијала В.А. из Вишеграда, за којим је расписана централна потјерница. 

ПУ Фоча: У октобру евидентирано 36 кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча у октобру је у односу на исти мјесец прошле године дошло до повећања...

Играчи са Фудбал френдса у Фочи стријелци на Свјетском првенству у Катару

Насловна слика: Страхиња Павловић, стоји први слијева, на турниру у Фочи Турнир Фудбал френдс, који се традиционално одржава у...

Сутра комеморација и сахрана Миломира Ковача

Комеморативна сједница поводом смрти доктора ветеринарских наука Миломира Ковача одржаће се сутра у Градском позоришту, са почетком у 11.00 часова, најављено је...

Успјешан викенд за фочанске спортисте- побједе кошаркаша, одбојкаша и студената

Кошаркаши Сутјеске забиљежили су другу побједу у сезони, а прву на свом терену. У седмом колу Прве лиге Српске,...

Почео Божићни пост

За православне вјернике данас почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом – Божићу. Припрема за...